'Zo zorgt de geboorte van Yeshua niet alleen bij zijn ouders voor licht in de donkere dagen.' FOTO: PixaBay.
'Zo zorgt de geboorte van Yeshua niet alleen bij zijn ouders voor licht in de donkere dagen.' FOTO: PixaBay.

Zoeken naar een veilig onderkomen

Algemeen

Eindelijk een bericht waar Yossip en Maryam hoop uit durven te putten. Totaal onverwachts heeft de Europese Unie bekendgemaakt dat aan een groot aantal asielzoekers een verblijfsvergunning zal worden verstrekt. Na een verblijf van drie maanden bij hun oom en tante in het Belgische Nazareth kijken ze er naar uit om een eigen leven in Europa op te kunnen bouwen, zeker nu ze hun eerste kindje binnenkort verwachten.

Hun toekomst ligt in Nederland, het land waar ze in eerste instantie de EU binnen zijn gekomen. Daar moeten ze zich nu zo snel mogelijk melden op een willekeurig gemeentehuis, om aanspraak te kunnen maken op de unieke regeling. Yossip en Maryam besluiten om meteen de volgende ochtend te vertrekken. ‘s Avonds nemen ze alvast afscheid van oom Zakariah en tante Elisha, die hen al die tijd gastvrij in huis hebben genomen. En natuurlijk ook van de kleine Ioannis, die zo blij is met de aanstaande komst van zijn neefje dat hij het voortdurend aan al zijn vriendjes vertelt.

De volgende dag, de dag voor Kerst, arriveren Yossip en Maryam al vroeg met hun hele hebben en houwen, gepakt in twee koffers en drie grote shoppers, op de vrachtwagenparkeerplaats langs de autosnelweg E17. Een lift naar Nederland hebben ze gelukkig snel gevonden. Een Eindhovense trucker, die Maryam ziet lopen met haar zware bagage, een zwangere buik en een karton met de tekst HOLLAND erop geschreven, nodigt ze uit om in te stappen. 

De vrachtwagenchauffeur is zo vriendelijk iets om te rijden en Yossip en Maryam in het centrum van Eindhoven af te zetten. Aan een voorbijganger vragen ze de weg naar het gemeentehuis, dat slechts tweehonderd meter verderop blijkt te liggen. Maar de loketten van de Burgerlijke Stand zijn vanwege de feestdagen gesloten. Maandag 27 december kunnen ze er pas terecht. Onverrichterzake vertrekken ze weer en gaan op zoek naar een betaalbaar onderkomen voor de nacht. Maar er blijkt voor hen geen plaats te zijn. De hotels en de Bed&Breakfast adressen waar ze aankloppen zitten allemaal vol, of zijn veel te prijzig. 

Nachtopvang

Als ze haast ten einde raad zijn, verwijst een vriendelijke hotel receptioniste Yossip en Maryam naar de nieuwe, tijdelijke nachtopvang aan de Kanaaldijk-Zuid. Drijfnat van de regen komen ze er al wat later op de avond binnen. Ze krijgen inderdaad een plekje om te slapen. Maryam kan de slaap niet goed vatten. Het kindje in haar buik is onrustig. Ze stapt uit bed en loopt naar het raam. De regen is gestopt. Een forse maan verlicht de nu heldere hemel. Maryam ziet zelfs een aantal vallende sterren. Ze vraagt zich af of dat misschien een voorteken is. Onrustig kruipt ze toch maar weer in bed. 

Die nacht, de kerstnacht, wordt hun zoon Yeshua geboren, in aanwezigheid van de vele thuislozen in de bedden om hen heen, die eveneens de kou van de winternacht ontvluchten. Opeens zijn deze mensen van de straat, die normaalgesproken onder de blote hemel slapen, de peetvaders en -moeders van Yeshua, getuigen van de geboorte. Eén van hen begint spontaan een bekend kerstliedje te zingen: ‘Hoor de eng’len zingen d’eer, van de nieuwgeboren Heer’. De meeste andere thuislozen kennen de tekst slechts half of helemaal niet, maar murmelen of neuriën toch vrolijk mee. Maryam vindt het prachtig. 

‘Het is net een echt engelenkoor’, fluistert ze in Yossips oor, terwijl ze Yeshua dicht tegen zich aandrukt om hem warm te houden. Hun kindje is onverwacht snel geboren. Ze hebben helemaal geen babykleertjes bij zich. Daarom wikkelen ze hun zoontje maar in een aantal zachte handdoeken. De volgende dag, Eerste Kerstdag, komen er verschillende mensen langs om babyspulletjes te brengen. Daar heeft de leiding van de nachtopvang voor gezorgd. De peetvaders en -moeders hebben zelfs een klein kerstboompje met heel veel lampjes weten te regelen! Zo zorgt de geboorte van Yeshua niet alleen bij zijn ouders voor licht in de donkere dagen. Iedereen die langskomt heeft lieve woorden voor Yeshua. En natuurlijk ook voor Maryam en Yossip. Maryam bewaart al deze woorden in haar hart. 

Twee dagen later, na de kerstdagen, gaat Yossip opnieuw naar het gemeentehuis. Om zijn gezin in te schrijven voor de nieuwe asielprocedure. Maar bovenal om officieel de geboorte van zijn zoon vast te leggen en aan hem, het kerstkind, de naam Yeshua te geven.

Feico Lanting

waar ze aankloppen zitten alles
al vol

Afbeelding