Een verrassing is met Kerstmis nooit ver weg. FOTO: PixaBay.
Een verrassing is met Kerstmis nooit ver weg. FOTO: PixaBay.

‘Je raadt nooit wat ik heb gevonden’

Algemeen

Nina rijdt in haar autootje door het drukke centrum van Eindhoven. Tijdens de spits is het een kunst om door het hectische verkeer te manoeuvreren. Ze benijdt de fietsers niet, want door de gure wind is het snijdend koud. Er gaat een koude rilling door haar heen.

Ze is onderweg naar haar moeder om samen Kerstavond te vieren en ze hoopt nog ergens een kleinigheidje voor haar te vinden. Sinds het overlijden van haar vader is ze gaan beseffen dat elk moment samen met haar moeder heel kostbaar is. Niemand weet immers hoeveel tijd je nog hebt met de mensen waarvan je houd.V ia de Hoogstraat rijdt Nina naar de wijk waar ze is opgegroeid. Sinds haar jeugd is het straatbeeld in de Bennekel erg veranderd. Ze vind het fijn dat er nu een grote verscheidenheid aan culturen is vergeleken met vroeger.

Een veilig, liefdevol en warm thuis

Met weemoed denkt Nina terug aan haar kindertijd. Vanwege de nieuwe baan van haar vader bij de Daf zijn haar ouders eind jaren zestig naar Eindhoven verhuisd. Haar moeder heeft zich nooit écht welkom gevoeld in de buurt. Desondanks heeft ze een veilig, liefdevol en warm thuis voor haar gezin weten te creëren. Op het Franz Leharplein ziet Nina een paar kraampjes waar al bedrijvig wordt opgeruimd, maar ééntje is nog helder verlicht, als een baken van rust. Haar aandacht wordt ernaar toegetrokken, dus parkeert ze haar auto en loopt ze er naar toe.

Ondertussen is de wind gaan liggen en dwarrelen er kleine sneeuwvlokjes om haar heen.

Alles in het kraampje is handwerk. Naast prachtige zelfgemaakte quilts ook veel gehaakte en gebreide spulletjes. Ze bekijkt alles vol bewondering! Haar oog valt op een paar mooie rode sokken. Wat zijn ze mooi hè, zegt de oudere dame die ongemerkt naast haar is gaan staan. Nina knikt instemmend en glimlacht. Ze besluit de sokken te kopen. Je moeder zal ze zeker waarderen, vooral in deze tijd van het jaar, vervolgt de vrouw bezwerend.

Inmiddels is het heviger gaan sneeuwen

Nina kijkt haar verbaasd aan en ze krijgt een ondeugend knipoogje terug. Als je ze straks aan je moeder geeft, fluister dan zachtjes in haar oor dat deze sokken haar voetjes lekker warm zullen houden, zegt de vrouw nog zacht en loopt met een vriendelijk knikje weer verder. Inmiddels is het heviger gaan sneeuwen. Nina rijdt in haar autootje stapvoets door een witte wereld. Haar gedachten gaan naar haar moeder, die in Indië is geboren en na de oorlog rond de Kerst als klein meisje samen met haar ouders naar Nederland moest verhuizen.

Ondertussen is ze bij haar ouderlijk huis aangekomen en de voordeur gaat met een blijde zwiep open. Ze wordt begroet met een ‘Kom vlug binnen kind, ‘adu dingin’ buiten.

Even later zit Nina samen met haar moeder gezellig op de bank met dampende thee en plakjes spekkoek. Op de achtergrond klinkt `Do they know it´s Christmas time´. Je raadt nooit wat ik heb gevonden, begint haar moeder. Enthousiast vertelt ze over een oude vergeten doos op zolder vol oude foto’s.

Mam, ik heb iets kleins voor je meegebracht

Ze laat een fotootje zien waarop een vrouw in Indische kledij staat met een kindje op de arm. Dit is je oma, mijn moeder die je nooit hebt gekend. Dat kind ben ik, vertelt haar moeder. De vrouw op de foto komt Nina vaag bekend voor, maar plots herinnert ze zich het cadeautje! Mam, ik heb iets kleins voor je meegebracht, zegt ze. Voorzichtig maakt haar moeder het pakje open, ze kijkt een tijdje zonder iets te zeggen naar de rode sokken. Nina fluistert zachtjes in haar oor ´deze sokken zullen je voetjes lekker warm houden´.

Verrast kijkt Nina nog een keer goed naar de foto

Haar moeder is zichtbaar ontroerd en terwijl ze de handen van haar dochter stevig vasthoudt, vertelt ze over de rode gebreide sokken die haar moeder haar die eerste winter in Nederland heeft gegeven met precies dezelfde woorden. Verrast kijkt Nina nog een keer goed naar de foto, ze ziet haar oma glimlachen. 

En warempel, het lijkt net of ze even een ondeugend knipoogje ziet!!

Trees van Liempt-Schilling

Deze sokken zullen je voetjes lekker warm houden

Afbeelding