De;:  gemeente Eindhoven zet in op betaalbare woningen. FOTO: PixaBay
De;: gemeente Eindhoven zet in op betaalbare woningen. FOTO: PixaBay

Eindhoven wil wonen betaalbaar maken

Algemeen

De woningmarkt staat onder druk, ook in Eindhoven. De prijzen rijzen de pan uit en inwoners komen moeilijk aan een betaalbare koopwoning. 

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven wil voorkomen dat bestaande goedkope en middeldure woningen worden opgekocht door beleggers met als doel deze tegen hoge prijzen te verhuren. Met het invoeren van de opkoopbescherming stuurt de gemeente op het beschikbaar houden van koopwoningen voor starters en huishoudens met een middeninkomen.

“Wekelijks ontvang ik noodkreten van starters, jonge gezinnen en mensen met een middeninkomen die geen betaalbare koopwoning kunnen vinden. Zij leggen het steeds vaker af tegen beleggers met diepere zakken, aldus wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Wijken). Ik ben blij dat we hen met de opkoopbescherming een betere positie kunnen geven op de huidige woningmarkt en tegelijkertijd ook de leefbaarheid in wijken kunnen vergroten. Want een huis moet een thuis zijn in een buurt waar je jezelf fijn en veilig voelt en waar je de buren kent.”

In januari 2022 bespreekt de Eindhovense gemeenteraad de invoering van de opkoopbescherming in de stad. In Eindhoven wordt de regeling toegepast op recent aangekochte en bestaande koopwoningen met een WOZ-waarde tot 350.000 euro.