Ruud Overes en Geert van Nispen zetten zich in om onderzoek naar Parkinson op de kaart te zetten. FOTO: Theo van Vijfeijken.
Ruud Overes en Geert van Nispen zetten zich in om onderzoek naar Parkinson op de kaart te zetten. FOTO: Theo van Vijfeijken. weverstr 128 Nuenen

‘Luisteren naar je lijf is dé sleutel’

Algemeen

Duizend kilometer lopen in 30 dagen. Geert van Nispen deed het. Afzien, maar ook veel voldoening, én aanmoedigingen hielpen hem er doorheen. Zijn doel en drijfveer: geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte Parkinson.

EINDHOVEN - Bij de moeder van Geert werd op 60-jarige leeftijd Parkinson vastgesteld. Dat is nu 8 jaar geleden. Geert zag hoe de Parkinson steeds meer impact ging krijgen op haar leven, hoe ze steeds meer van haar vrijheid moest inleveren. En zoals we weten is zij helaas, lang niet de enige. Het is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment. Om Parkinson te kunnen stoppen, is veel meer onderzoek nodig en dus veel geld! Met zijn fantastische prestatie heeft Geert een mooi bedrag, tot nu toe bijna 9000 euro, weten binnen te halen en ook Parkinson nóg meer op de kaart weten te zetten. 

Ruud Overes

Ruud Overes, die we kennen als de man van de Europese fietstochten in het kader van Parkinson en de organisator van The Parkinson Games van 4, 5, en 6 augustus 2022 in Eindhoven, las het voornemen van Geert in de blog die Geert schreef op de site van Parkinson. “Ik wil graag een dag met hem meegaan”, dacht Ruud meteen. “Hij rennend en ik op m’n trike.” Dat is zijn driewielige fiets waarmee hij al heel wat afstanden heeft afgelegd. Dus Ruud nodigde Geert uit om een van die 30 dagen bij hem in de buurt te komen lopen. 

Hoe ga je zo’n grote tocht van 1000 kilometer aanvliegen? Ga je die netjes verdelen over 30 dagen? Nee dus! Geert: “De ene dag gaat het allemaal heel lekker en loop ik 85 kilometer, maar er is ook wel eens een dag dat de juiste energie er even niet is. Dan loop ik misschien maar 19 km. Luisteren naar je lijf is dé sleutel om dit te kunnen doen.”

Heel bijzonder is het dat Geert nog nooit zoiets als dit gedaan had. Vorig jaar had hij wel een keer 500 km gelopen in 30 dagen, maar het dubbele aantal kilometers is een ander verhaal.

Soms liep Geert alleen, maar regelmatig liepen er mensen vanuit de plaatselijke loopverengingen een stuk met hem mee of gewoon wildvreemden. En nadat er een uitgebreid artikel over hem geschreven was in het AD, hoorde hij ineens iemand, die hem tegemoet kwam, roepen: “Hé Geert, top man. Goed bezig. Ik heb over je gelezen!’ Ook de lokale pers pikte het op. De laatste dagen waren zeer pittig. In zijn blog schreef hij over een van de laatste dagen: ‘”Door de hamstring van mijn linker been gingen in de derde kilometer scheuten pijn. Maar dan ook meteen heftig. Ik ben wel wat gewend en mijn pijngrens is best hoog, maar dit deed echt zeer.” Maar, Geert heeft het volbracht. Deze prestatie van formaat verdient dan ook alle aandacht en zeker met zo’n goed doel.

Eindhoven is de locatie voor The Parkinson Games 2022, die worden gehouden op 5 en 6 augustus 2022. Voor de organisatie tekent Parkinson2Beat.

theparkinsongames.com

Gemma Eerdmans

‘er is ook wel eens een dag dat de juiste energie er even niet is’

Afbeelding