Rob Kosterman en Hugo van Rooij verwennen de dak- en thuislozen met een kerstdiner. FOTO: Martina Roovers.
Rob Kosterman en Hugo van Rooij verwennen de dak- en thuislozen met een kerstdiner. FOTO: Martina Roovers.

Opnieuw verwennerij voor daklozen

Algemeen

Net als vorig jaar gaat kerst vanwege corona de boeken in als minimalistisch. Wat betreft het aantal mee-eters althans. Extra uitpakken voor je gasten kan nog steeds. Aan overvloed is er bij de Eindhovense dak- en thuislozen altijd een gebrek. Om hen ook wat feestvreugde te geven, wordt er dit jaar opnieuw voor hen gekookt én mogen zij hun liefste wens op een kerstbal schrijven.

EINDHOVEN - Vorig jaar veranderde het plein voor de Sint Catharinakerk voor het eerst in een openluchtrestaurant. Ongeveer honderd hongerige magen werden gevuld met een driegangendiner dat werd gemaakt door topkok Ryan Bahadoer. Dit jaar tekent hij voor het nagerecht.

Driegangendiner

Niet alleen dak- en thuislozen kunnen op donderdag 23 december het driegangendiner ophalen. “Er zijn veel meer mensen die het (financieel) moeilijk hebben”, zegt initiator Hugo van Rooij. “Ook zij mogen mee-eten.” Het diner staat dit jaar in het teken van ballen. Er is soep, een broodje gehaktbal van de Ballenkoning en dus een nagerecht van Bahadoer. Door de coronamaatregelen mag er niet aan een tafel worden gegeten. Zodoende wordt het diner ‘to go’ uitgereikt. 

“Het is fijn om deze groep mensen wat extra’s te kunnen geven”, vindt ook straatpastor Rob Kosterman, waarmee Van Rooij al jaren samenwerkt. Samen willen zij Eindhoven mooier maken door mensen te helpen, die het nodig hebben. “Dat doen we sowieso het hele jaar door. Met kerst willen we hen wat extra’s geven.” Volgens het tweetal hebben de dak- en thuislozen het nu moeilijker dan ooit. “Door alle maatregelen kunnen zij nergens terecht, want er zijn minder opvangplekken.”

Behalve eten, kunnen de dak- en thuislozen hun liefste wens op een kerstbal schrijven. In ruil daarvoor krijgen zij een waardebon van tien euro. Van Rooy: “De ballen worden in een boom gehangen, die naast de kerststal in de kerk staat. Hoewel dit jaar kerst opnieuw voor iedereen anders is, is het voor sommigen nooit kerst. “Wij bouwen voor hen een feestje.”

Met zijn Stichting (Z)onder Dak ondersteunt Van Rooij al jaren de dak- en thuislozen in Eindhoven, onder andere met overlevingspakketten. Het diner voor daklozen wordt op donderdag 23 december vanaf 13.00 uur uitgereikt. Wie een bijdrage wil leveren kan doneren op:

stichtingzonderdak.nl/donaties

Het diner
staat dit jaar
in het teken
van ballen

Martina Roovers

Afbeelding