De lichtshow is altijd goed voor een typische kerstsfeer.
De lichtshow is altijd goed voor een typische kerstsfeer.

Dansende lichtjes van GLOW zorgen nu voor kerstsfeer

Algemeen

Aan de Rode Kruislaan in Eindhoven is deze week de Kerstlichtshow weer van start gegaan. Een initiatief van een aantal buren die hun huis hebben versierd met duizenden lampjes. De hele maand december dansen de lichtjes drie maal per avond op de maat van de muziek. Dezelfde lichtjes waren eerder te zien op lichtfestival Glow.

EINDHOVEN - “In deze donkere dagen voor kerst brengen wij licht in de duisternis en laten we iedereen genieten van de kerstsfeer. Zeker nu er in deze coronatijd weinig te beleven is”, zo is de insteek.

Kleurrijk

De lichtjes die gebruikt zijn voor de Kerstlichtshow waren eerder te zien in de lichttunnel Led Light District op de High Tech Campus tijdens Glow. Een spectaculair gezicht dat juist in de donkere dagen voor kerst prima tot zijn recht komt. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale computergestuurde ledverlichting die alle kleuren van de regenboog kan aannemen. “Deze verlichting maakt het mogelijk een prachtige lichtshow neer te zetten. Anders mensen gewend zijn van gewone kerstverlichting”, zo lichten de mensen achter het initiatief toe.

De lichtshow is inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen aan de Rode Kruislaan, en trekt iedere keer veel bezoekers. Dat vergt de nodige inzet: de bewoners beginnen in de zomer al met de voorbereidingen. En dat is nodig ook. “Ondanks dat is het dit jaar maar net op tijd gelukt om alles aan de praat te krijgen”, vertelt Erik Rakhorst die zorgt voor de techniek achter de show. “In het bouwen en ontwerpen van de lichttunnel voor Glow is veel tijd gaan zitten, meer dan we hadden verwacht”.

Het is niet alleen genieten geblazen: tjjdens de shows wordt er ook geld opgehaald voor het goede doel. De buren kiezen elk jaar een ander lokaal doel. Dit jaar hebben ze gekozen voor Stichting Speelcadeau, de speelgoedbank van Eindhoven. Deze stichting zamelt speelgoed in en geeft dit door aan kinderen uit gezinnen in de regio Eindhoven die het financieel niet breed hebben.

Zo’n 27.000 lampjes die alle kleuren van de regenboog kunnen aannemen, bewegen op de maat van de muziek. Voor wie zelf eens een kijkje wil gaan nemen: de kerstshow op de Rode Kruislaan in Eindhoven is tot en met 31 december. Dagelijks is er om 17.00, 18.00 en 19.00 een show van ongeveer 15 minuten te zien. De lichtshow op de Rode Kruislaan is te vinden van nummers 91 tot en met 97.

Van de redactie

De lichtshow is inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeem

Afbeelding