Detail van de nieuwe overkapping van de looproute van Eindhoven Airport. FOTO: Bert Jansen.
Detail van de nieuwe overkapping van de looproute van Eindhoven Airport. FOTO: Bert Jansen.

‘Een wandelingetje door de regio’

Algemeen

Reizigers op Eindhoven Airport kunnen voortaan vanuit de terminal het grootste deel droog of beschut tegen de zon naar hun vliegtuig lopen. De luchthaven heeft geïnvesteerd in een 600 meter lange overdekte looproute die binnen twee weken klaar moet zijn. 

EINDHOVEN - Hiermee is een wens gerealiseerd die al langer op het verlanglijstje stond. Na verbeteringen aan de terminal, het voorterrein, en de bouw van P1 was nu de looproute aan de beurt.

‘s Nachts

Omdat de werkzaamheden ’s nachts plaatsvinden maken passagiers nu al gebruik van de looproute. Hekken zorgen voor een scheiding tussen inkomende en uitgaande passagiers en passagiers uit Schengen en niet-Schengenlanden. “Niet mooi, maar dat is wel nodig”, aldus Judith de Roy van Eindhoven Airport. 

De overkapping zelf is gemaakt van acrylaatplaten met een staalconstructie. Bij de bouw is gebruik gemaakt van herbruikbare materialen. Reizigers lopen onder de overkapping door tot ze oversteken naar het vliegtuig. De overkapping heeft een design dat past bij de Brainportregio. Het ontwerp is gemaakt door experience design bureau Tinker en geënt op het schilderij Populierenlaan in de herfst dat Vincent van Gogh in Nuenen heeft geschilderd. Het dak stelt een bladerdak in die populierenlaan voor.

Als reizigers omhoog kijken zien ze afbeeldingen met vier thema’s die een relatie hebben met de regio: Vincent Van Gogh, innovatie en technologie, kunst en cultuur en architectuur. “Eigenlijk maak je een wandelingetje door de regio en leer je de regio kennen op het moment dat je hier voet aan de grond zet”, aldus de Roy. Zo zien we bij het thema architectuur onder meer het Philips Stadion, de Catharinakerk, het Evoluon, het Klokgebouw en het NS-station en bij het thema Van Gogh: een kwast, verftube, het kerkje in Nuenen en van Goghs oor. 

Ook naast de looproute hebben reizigers nog iets te zien, daar is een soort ijzeren gatenwand gemaakt met afbeeldingen van PSV en Brainport, beide partners van de luchthaven. Als een vliegtuig geland is, kan personeel passagiers alvast naar buiten laten gaan. “Dat werkt efficiënt. Een vliegtuig landt, passagiers moeten eruit, nieuwe passagiers erin, koffers eruit en erin, er moet worden getankt, en schoongemaakt worden, de catering moet worden aangevuld noem allemaal maar op. In die tijd moet alles gebeuren. Mensen die al hier staan heb je natuurlijk sneller in het vliegtuig dan mensen die nog in de terminal staan.”

Aan de volgende stappen voor het verbeteren van de luchthaven wordt alweer gewerkt. Er loopt een onderzoek naar de mogelijkheid om het zogenaamde Instrument Landing System op te waarderen is. Met het huidige systeem kan bij dichte mist niet gevlogen worden. Omdat de landingsbaan die Eindhoven Airport gebruikt behoort bij van de militaire vliegbasis Eindhoven vindt hierover overleg plaats met Defensie.

Bianca Kuijpers

Looproute Eindhoven Airport haakt
in op regio

Afbeelding