Een sfeervolle prent van fotograaf Ton Geers.
Een sfeervolle prent van fotograaf Ton Geers.

Fotograaf Ton Geers ‘speelt met licht’

Algemeen

Tijdens zijn wandelingen door het buitengebied van Son en Breugel combineert Ton Geers, inwoner van Son en Breugel, het wandelen met landschapsfotografie. Een selectie van de foto’s die hij in 2021 maakte, heeft hij verzameld in een jaarkalender, die vanaf deze week verkrijgbaar is bij Boekhandel traverse in Son en Breugel.

SON EN BREUGEL - De landschapsfoto’s geven een divers beeld van het buitengebied van Son en Breugel in de verschillende seizoenen. De meeste locaties zullen voor de inwoners van Son en Breugel herkenbaar zijn. Ton publiceert zijn werk via zijn website (tongeers.nl) en diverse social mediakanalen voor fotografie en landschapsfotografie in het bijzonder. Daarnaast fotografeert hij in opdracht voor diverse organisaties. De beelden van de kalender zijn eerder geplaatst op de lokale en populaire Facebookpagina ‘Geweldig Son en Breugel’.

Sfeer

Ton is in zijn fotografie op zoek naar het licht dat een typerende sfeer geeft aan het landschap. In de digitale bewerking in Adobe Camera RAW, die vergelijkbaar is met het analoog afdrukken van de foto in de traditionele doka, wordt de sfeer versterkt. Voor Ton geldt dat een fotografisch beeld niet alleen wordt gemaakt in de camera. Op locatie wordt het onderwerp gekozen, de compositie bepaald en de pixels verzameld. Bij het spelen met licht tijdens de bewerking, een creatief proces, ontstaat een eigen interpretatie van de werkelijkheid en daarmee het uiteindelijke beeld.

De laatste jaren is Ton actief met landschapsfotografie, zowel met vrij werk als in opdracht. Bij de klassieke landschapsfotografie van Ton is het streven om de reeds aanwezige sfeer van het landschap te benadrukken en te versterken. Het typerende licht in het beeld is voor de fotograaf leidend bij de bewerking - het schilderen met licht - in Adobe Camera Raw. Een selectie van de mooiste landschapsfoto’s in Son en Breugel is geselecteerd voor een fraaie kalender op A3-formaat (30 x 42cm).

www.tongeers.nl

Ton Geers (1961) groeide op in de binnenstad van zijn geboortestad Utrecht en verhuisde in 1985 - na het afronden van de studie Publiciteitsvormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht - naar Breugel. Na een carrière als art-director bij verschillende reclamebureaus, startte hij in 1993 Goed Werk Communicatie. Naast het tekenen met Oost-Indische inkt en schilderen met acrylverf, werkte Ton vanaf eind jaren 80 aan vliegende objecten, met materialen zoals spinnaker en bamboe.

Ton Geers

Op zoek naar
het licht dat
een typerende sfeer geeft

Van de redactie

Afbeelding