Het tweede station rond 1930. Het is geopend in 1916 en gesloopt in 1956.
Het tweede station rond 1930. Het is geopend in 1916 en gesloopt in 1956.

Het tweede Eindhovense station

EINDHOVEN - Deze week aandacht voor het tweede station van Eindhoven.

In 1913 werd een nieuwe spoorlijn geopend vanuit Eindhoven naar Weert, en vandaar verder Limburg in. Die opening werd uitbundig gevierd met een feesttrein voor genodigden. Maar er ontstonden twee problemen: het station werd te klein en de spoorwegovergang te druk. Het eerste probleem werd opgelost toen het nieuwe station in 1916 geopend werd. Het tweede probleem bleek veel hardnekkiger. De beruchte Woenselse overweg heeft nog jaren daarna voor verkeersproblemen in de stad gezorgd. Voor iedereen die een trap op kon klimmen kwam er rond 1925 een stalen voetgangersbrug.
De bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben grote verwoestingen aangericht in de omgeving van het spoor. Na het puinruimen ontstond er een grote lege vlakte: ruimte voor de uitvoering van het al langer bestaande plan voor een 'halfhoogspoor'. In 1953 werd dit nieuwe hoogspoor in gebruik genomen. En daarmee verdween ook het tweede station. In 1956 werd het gesloopt.
Al veel eerder werd een bouwsel gesloopt dat jarenlang pal voor het tweede station heeft gestaan. Omdat de voorkant de vorm had van de boeg van een schip werd het in de volksmond 'De boot van Sint Nicolaas' genoemd.

eindhoveninbeeld.com

schrijfveer historisch geschiedenis ganzenveer