Afbeelding

Betaalbaar bouwen

Algemeen

Afgelopen week heb ik bekend gemaakt dat we de ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’ (WVG) gaan invoeren op verschillende locaties in de binnenstad. Ik hoor u nu denken; huh? Wat is dat? Hoe? Ik leg het graag uit.

Simpel gezegd maakt deze wet het voor gemeenten mogelijk om op bepaalde plekken in de stad met voorrang gebouwen te kopen. Als een eigenaar zijn gebouw(en) wil verkopen is hij, dankzij deze wet, verplicht om het eerst aan de gemeente aan te bieden. Daardoor heeft de gemeente de mogelijkheid om zo’n locatie of gebouw te kopen. Het is een ingrijpende maatregel, want het beperkt de mogelijkheid van een eigenaar om zijn bezit in vrijheid te verkopen. Gelukkig mag de gemeente deze wet niet zomaar invoeren. Het moet goed onderbouwd worden en ook de gemeenteraad moet instemmen.

Ik ben een voorstander van het inzetten van deze wet. Het geeft ons meer grip en regie op locaties voor woningbouw en de betaalbaarheid. Het wordt namelijk steeds moeilijker om voor een normale prijs te wonen in Eindhoven. Deze prijsstijging heeft niet alleen te maken met het feit dat er te weinig woningen zijn. Er wordt namelijk ook veel winst gemaakt op de vastgoedmarkt. Al een lange tijd zien we dat gebouwen veel duurder worden verkocht dan dat ze eigenlijk waard zijn. De nieuwe eigenaar wil minimaal het aankoopbedrag terugverdienen en dat geld verdient hij niet terug met sociale en betaalbare woningbouw. Dat betekent dat voor onze inwoners het vinden van betaalbaar huis nog verder weg is.

Om de gekte op de woningmarkt te bestrijden, gaan wij de komende jaren in het gebied rondom het station gebouwen kopen voor een normale prijs. Omdat we dan verschillende locaties bezitten, kunnen we er ook voor zorgen dat er betaalbaar gebouwd wordt. En daar gaat de gemeenteraad ook over, net zoals de goedkeuring van de ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’ Een belangrijk fundament is afgelopen week met deze nieuwe wet gelegd. 

Yasin Torunoglu

Zeg maar Yasin