2-jarige composthoop: 2021 op de achtergrond, daarvoor 2020, al een heel eind gezakt. FOTO: Rien de Schipper
2-jarige composthoop: 2021 op de achtergrond, daarvoor 2020, al een heel eind gezakt. FOTO: Rien de Schipper

Tuin met eigengemaakte compost

Algemeen

Groente-, Fruit- en Tuinafval, beter bekend als GFT, wordt tegenwoordig gescheiden van het andere afval opgehaald. Op zich een goede zaak, maar dit afval kan ook in compost omgezet worden. De kringloop wordt dan kleiner en het draagt bij tot vermindering van de groei van de afvalberg.

VELDHOVEN - Door verschillende organische materialen samen te brengen wordt een proces in gang gezet, dat van afval op een natuurlijke wijze voedsel maakt voor planten. Het composteren kan op een open hoop, in een bak of gesloten vat. Een open hoop en bak hebben als voordeel, dat het contact met de grond behouden blijft, zodat wormen en insecten het proces aan de gang houden. Bacteriën, schimmels en wormen spelen de hoofdrol in dit proces. Bacteriën zetten stikstof om in nitraten. Wormen zorgen voor een goede beluchting. Ze eten per dag 10 maal hun eigen gewicht. De uitwerpselen werken als compostversneller. De hoge temperatuur, die wel tot 60 graden kan oplopen, zorgt ervoor dat de eventuele zaden en ziektekiemen minder kans krijgen te overleven.

Zuurgraad

Goede compost heeft de juiste vochtigheids- en zuurgraad, en ook de juiste verhouding tussen koolstof en stikstof. Bovendien bevat hij waardevolle voedingsstoffen en mineralen. Uiteraard mag compost niet zijn verontreinigd met chemicaliën, insecticiden en onverteerbare stoffen.
Een composthoop werkt het beste als hij in lagen is opgebouwd. De composthoop kan beter een beetje beschut liggen voor de zon. Op de bodem komt luchtig materiaal, bijvoorbeeld kleine takjes of stengels. Daarop komt vervolgens de eerste laag van keuken- en/of tuinafval. Op deze laag komt wat stalmest, compost of zwarte tuinaarde om de compostering goed op gang te brengen en af en toe een handje kalk op een nieuwe laag.

Compostvat

Als een compostvat gebruikt gaat worden, kan dat overigens het beste tot 70 tot 85% gevuld worden. Als het vat in de zon staat, zal de compostering sneller verlopen. Met het deksel is de vochtigheidsgraad (en de luchttoevoer) te regelen, maar het vat zal zeker in de zomer over het algemeen open moeten staan.
Voor goede compost moet er in ruime mate zuurstof, dus lucht, bij het materiaal kunnen komen.

Koffiedik

Wat kan er wel en wat niet op de compost? Niet zo goed zijn: Oud brood, kaaskorsten en gekookte etensresten. Zij trekken vliegen, katten en ongedierte aan en vertragen het composteringsproces. Aardappel-, citroen- en sinaasappelschillen bevatten nog resten bestrijdingsmiddelen of kiemremmers.
Ook wortels van woekerend onkruid, zoals zevenblad, horen niet bij de compost. Wel goed zijn: Tuin-, groente- en fruitafval. Ook theezakjes, koffiedik, eierschalen, visgraten, gras, snoeihout, mest van kippen, duiven of knaagdieren zijn prima voor de composthoop.

De tuin heeft altijd organische stof (compost) nodig. Het hecht gronddeeltjes aan elkaar, zodat een kruimelige structuur ontstaat. De meest noodzakelijke voedingsstoffen voor alle planten zijn in de compost aanwezig. Compost kan het beste in het voorjaar opgebracht worden. In die tijd nemen de planten snel voedingsstoffen op. Een flinke groei en bloei is het resultaat.

De tuin heeft altijd organische stof (compost) nodig. Het hecht gronddeeltjes aan elkaar, zodat een kruimelige structuur ontstaat. De meest noodzakelijke voedingsstoffen voor alle planten zijn in de compost aanwezig.

IVN VEV

Doe het zelf!

Zelf composteren is goed te doen voor wie een beetje ruimte in de tuin heeft. Er zijn wel een aantal basisregels waaraan voldaan moet worden om het geheel tot een succes te maken. Eigen compost is een perfect voedingsmiddel voor een uitbundig bloeiende tuin.

De compost kan flink warm worden

Afbeelding