De drie drijvende krachten van Start-Up School op een rij: Stein Hurkx, Bram Finke  en Addy Aertse. FOTO: Mees van den Ekart.
De drie drijvende krachten van Start-Up School op een rij: Stein Hurkx, Bram Finke en Addy Aertse. FOTO: Mees van den Ekart. Mees van den Ekart

Start-up School is er klaar voor

Het komt niet vaak voor: docenten die van hun school de kans krijgen een nieuwe opleiding op te richten. Docenten Stein Hurkx, Addy Aertse en Bram Finke van het Summa College gaan met hun Start-up School studenten helpen bij het opzetten van een eigen bedrijf.

EINDHOVEN - Docenten Stein Hurkx, Addy Aertse (allebei uit Nuenen) en Bram Finke (uit Eindhoven) van het Summa College in Eindhoven zagen het voor hun ogen gebeuren: studenten die afhaakten, omdat ze niets met schoolbankjes hadden. ”Vaak bleken het  ondernemende, gedreven jongeren met veel talent te zijn. Ze vielen uit en we zagen ze niet meer. Zonde. Dat bracht ons op een idee”, zegt Eindhovenaar Finke. “We bedachten de Start-up School. Het is een plek voor studenten om via een hands-on aanpak, dus leren door te doen, een eigen bedrijf opzetten. Het is de eerste school die het oprichten van een bedrijf ziet als opleiding.“ De school richt zich op deelnemers met minimaal een vmbo-t-diploma, een niet afgeronde mbo- of hbo-opleiding. Aan het einde van de opleiding hebben de studenten een eigen bedrijf opgezet. Finke: “En ze hebben ook nog eens een mbo-diploma op niveau 4 op zak.”

De Start-up School, die in februari de deuren voor de eerste 25 studenten opent, wijkt op veel punten af van het traditionele onderwijs. De nieuwe school werkt zo weinig mogelijk met klassikaal onderwijs. “Leerjaren bestaan ook niet”, zegt Finke. “Die zijn vervangen door fases zoals een startup doorloopt. Met uitdagingen – challenges genoemd - werken de studenten aan zakelijke vaardigheden en/of een persoonlijk ondernemingsplan.” Deelnemers aan de Start-up School worden vanaf het eerste moment ondergedompeld in een ondernemende omgeving. (Lees verder op pagina 3).