Plaatje uit de oude doos van de Hema in de Rechtestraat.
Plaatje uit de oude doos van de Hema in de Rechtestraat.

Hema in de Rechtestraat

EINDHOVEN - Deze week aandacht voor de Hema in de Rechtestraat. 

Bijna 100 jaar was de Eindhovense Hema-winkel gevestigd in de Rechtestraat. De 'Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam' opende er in 1928 een bescheiden winkel. Eindhoven was toen, enkele jaren na de annexatie, een snel groeiende stad die veel arbeiders trok vanwege de Philipsfabrieken. 

De Hema was de winkel voor de ‘gewone man’. Dat bleef zo toen de winkel in 1937 een modern uiterlijk kreeg in Bauhausstijl (zie foto). Het nieuwe winkelpand was maar liefst 4500 m2 groot. Op de begane grond het warenhuis en op de eerste verdieping de ‘tearoom’, waar men graag kwam voor grote stukken gebak met slagroom.

Pas in de jaren '60 is de hoge glazen gevel vervangen door een voorkant met meer beton. Na 92 jaar verhuist de Hema in 2020 naar het 18 septemberplein. Na het verdwijnen van de Hema en met het vooruitzicht van sloop en bouwoverlast staan er opvallend veel panden in de Rechtestraat te huur. De Hema winkel was er een belangrijke publiekstrekker. Voor de winkels in de straat zou het goed zijn als sloop en nieuwbouw van het ex-Hema pand minder tijd zullen vragen dan de vernieuwing van de voormalige V&D winkel.


eindhoveninbeeld.com

schrijfveer historisch geschiedenis ganzenveer