Ruud Overes is de drijvende kracht achter de Parkinson Games. FOTO: Gemma Eerdmans.
Ruud Overes is de drijvende kracht achter de Parkinson Games. FOTO: Gemma Eerdmans.

Parkinson Games stevig in de steigers

Algemeen

Een soort van Olympische Spelen voor mensen met Parkinson. Eindhoven maakt zich op 4, 5 en 6 augustus op voor The Parkinson Games. Drijvende kracht achter het nieuwe evenement is Ruud Overes. Al eerder vertelde Ruud in deze krant over zijn initiatief. Nu is het tijd voor een update.

EINDHOVEN - Overes kreeg in 2017 te horen dat hij Parkinson had. Een klap die je niet zomaar kunt accepteren. “Dat was eerst een jaar rouwen, zo mag je dat wel zeggen. Daarna dacht ik: ik ga m’n bucketlist opschonen.” 

Parkinson2beat

Daar stond in ieder geval al op: een grote fietstocht maken. Ook was er de wens voor een huisje in Frankrijk. “Dat laatste kon wel wachten, maar die fietstocht, die ben ik gaan doen.” In 2018 heeft Ruud in 80 dagen 10.000 kilometer afgelegd om geld op te halen voor onderzoek naar Parkinson. De slogan en de site werd Parkinson2beat.

Op zijn fietstochten heeft Ruud soms heel bijzonder gezelschap gehad. Zo was daar Prins Andreas, van huize Saksen–Coburg en Gotha, met familiebanden richting het Engelse en Zweedse koningshuis. De prins heeft ook Parkinson. Hij heeft dezelfde fiets als Ruud en dezelfde sponsor en via die sponsor legde de prins contact met Ruud. Hij wilde graag een keer mee fietsen met zo’n tocht door Europa. De prins deed ondertussen dan zijn eigen onderzoek. Hij wilde er achter komen hoe het zou zijn om geen pillen te gebruiken, terwijl je ondertussen heel hard met je sport bezig bent. Vertraagt of stabiliseert de Parkinson dan ook? Of is het zo dat je op gegeven moment moet stoppen met de fietstocht, omdat je niet meer verder kunt? 

Gezonde voeding

Ruud: “Prins Andreas heeft met veel humor en publiciteit en bijgestaan door een eigen internist, de rit volledig uitgereden. Recent onderzoek laat zien dat veel sporten het dopamine-orgaantje groter maakt. Helaas blijft de ziekte dit orgaantje echter afbreken. Het wordt een wedstrijd: Met sporten bouw je op. De ziekte van Parkinson breekt af. Wie doet het meeste zijn best? Het goede nieuws is dat het aan de méns met Parkinson ligt hoeveel energie hij wil steken in het sporten. Naast sporten/bewegen is het een kwestie van gezonde voeding, minder stress en voldoende slaap.” Dat werd toen ook het begin van de zoektocht van Ruud naar de juiste leefstijl.

Ruud heeft vanaf het moment dat hij accepteerde dat hij Parkinson had een enorme drive om Parkinson nog veel duidelijker op de kaart te zetten en ervoor te zorgen dat het onderzoek naar de oorzaak daarvan doorgaat. De Parkinson Games zijn daar hét podium voor. Niet alleen inzetten op het afremmen van de ziekte, hoewel dat natuurlijk ook van groot belang is. Ruud leeft zijn leven alsof hij geen dag meer te verliezen heeft.

Vanuit allerlei landen is de belangstelling groot. Zoals het er nu voorstaat worden er 500 deelnemers verwacht, 400 begeleiders en 200 vrijwilligers voor bij de sporten. En er komen steeds nog landen bij. Alle sportactiviteiten worden afgewerkt in een straal van 400 meter, alles dichtbij elkaar. Het moet allemaal te belopen zijn. Zwembad, golfbaan, atletiekbaan en voetbal. Dat gaat plaatsvinden op de atletiekbaan, de velden bij TUe en de golfbaan daartegenover.

Wat Ruud met z’n team al allemaal voor elkaar heeft gebokst, is geweldig. Niemand minder dan Andrew Greenwood doet de choreografie van de openingsceremonie. Als de enige Engelse leraar bij het Staatsballet van Moskou, werkt hij met de grootste ballettalenten van de wereld. Maar hij is ook degene die inzag dat dans ingezet kan worden als medicijn voor mensen die door ziekte nauwelijks kunnen bewegen. Hij heeft daarvoor een eigen stichting opgezet: Switch2Move. Daar geeft hij dans- en bewegingscursussen voor onder andere mensen met een fysieke beperking. Hij wil graag zien dat dans geïntegreerd wordt in de gezondheidszorg.

Symposium Parktheater

Op 4 augustus is er in de middag een Symposium. Ook daar is Ruud trots op: “Goeroes als Bas Bloem (Neuroloog Radboudumc) en Machteld Huber (grondlegger van het gedachtegoed Positieve Gezondheid) komen dan spreken.” Tijdens het symposium zal het gaan over sport en leefstijl. De mens met Parkinson staat centraal. Er zijn interactieve workshops en Andrew Greenwood zal een actieve break verzorgen.Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met BeBright. BeBright is een grensverleggend strategie- en innovatiebureau.

Gemma Eerdmans

Ruud leeft zijn leven alsof hij geen dag meer te verliezen heeft

Afbeelding