Samenstellers Piet, Monique en Lambert van der Meulen, en auteur Paul Vlemmings.
Samenstellers Piet, Monique en Lambert van der Meulen, en auteur Paul Vlemmings.

Boek ‘Een familie van ondernemers’

Algemeen

Wie in Eindhoven kent niet het garagebedrijf van Ford-dealer Van der Meulen-Ansems op de Vestdijk? En in Helmond de Jumbo Fabriek van Aanhangers en Opleggers? Over deze begrippen die jarenlang het beeld bepaalden in de steden, verschijnt nu een indrukwekkend boek. 

EINDHOVEN - Een familie van ondernemers, Jos L. van der Meulen-Ansems en volgende generaties’ schetst de imposante historie van bevlogen Helmonders die aan de basis stonden van de automotive in Helmond én Eindhoven. 

Smederij

Het startpunt van de ondernemingen van de familie Van der Meulen is de overname van een smederij te Helmond in 1886 door Jos. L van der Meulen. Zijn zonen, klein- en achterkleinzonen bouwen dit bedrijf uit. In dit boek beschrijft Paul Vlemmings, samen met Piet, Monique en Lambert van der Meulen, het verhaal van deze ondernemende familie. 

Het is een geschiedenis van ijzerwaren, kachels, fornuizen en jachtartikelen. Van fietsen, motoren en automobielen. Van een ontspanningsoord met vliegveld en vliegmachines. Van auto-, schade-, verhuur-, taxi-, en leasebedrijven. Van benzinestations en van Jumbo, fabrikant van vrachtwagens, aanhangers en opleggers. Maar ook van bekende bedrijven als Veta, Jacques van der Meulen, Janus van der Meulen en EHAC. 

Bijna 135 jaar ondernemerschap, samengebracht in een kloek boek op koffietafel formaat met vele originele en unieke foto’s. Een must voor iedereen met interesse in het regionale verleden, de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de automotive in Nederland en in het bijzonder de regio Helmond/Eindhoven.

‘Een familie van ondernemers’ wordt op zaterdag 20 november gepresenteerd. Founder Lex Hoefsloot van Lightyear op de Automotive Campus in Helmond neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Het boek is vanaf 14.00 uur te koop bij boekhandels Van Piere in Eindhoven en de Ganzenveer in Helmond. Winkelprijs is 39,95 euro.

In het boek gaat de familie in op de plannen voor herontwikkeling van het zogenoemde VDMA-terrein aan de Vestdijk in het centrum van Eindhoven. In het hart stond hier vroeger de garage van Piet van der Meulen. Het is de wens van de familie dat de naam ‘van der Meulen’ meer wordt gekoppeld aan het project. ‘Zodat het verleden, middels de gegeven namen, ook in de toekomst verankerd en verbonden blijven aan deze locatie’, aldus de samenstellers van het boek.


Ontwikkeling VDMA-terrein

Voor iedereen met interesse in het regionale verleden

Van de redactie

Afbeelding