Jurbert Wallé aan het werk in the House of Bloom, de onlangs geopende salon van Summa Beauty & Lifestyle. FOTO: Leonie Voets/Imaging People.
Jurbert Wallé aan het werk in the House of Bloom, de onlangs geopende salon van Summa Beauty & Lifestyle. FOTO: Leonie Voets/Imaging People. Leonie Voets

‘Plek voor mannen om zichzelf te zijn’

Algemeen

Jongens in de Eindhovense regio zijn steeds vaker geïnteresseerd in een kappersstudie. De haarmode-opleidingen van het Summa College zien een forse stijging van aanmeldingen. “De immense populariteit van barbershops speelt een belangrijke rol”, zegt kapper Roland Molegraaf.

EINDHOVEN - Barbershops schieten als paddenstoelen uit de grond. “Ik begrijp de populariteit wel”, zegt student Jurbert Wallé (25) uit Best van de opleiding haarmode van het Summa College. “Het is supercool. Barbershops zijn een plek voor mannen om zichzelf te zijn.”

Stoer

Kapper Roland Molegraaf (54), die onlangs na ruim dertig jaar overstapte van zijn eigen kapperszaak in stadsdeel Tongelre naar Summa College, knikt instemmend. “Barbershop is misschien de moderne variant van de herenkapper. Maar dan met een flinke injectie testosteron. Het is heerlijk stoer.”

Al snel doemt het beeld van een scheerapparaat, Amerikaanse whiskey en een mannenblad met een flinke dosis bloot op. “En rockabilly”, lacht Molegraaf. “Ik heb in de loop der jaren veel van dergelijke kapsels geknipt.” Hij laat trots zijn laatste creaties zien.

In de onlangs geopende salon House of Bloom van Summa Beauty & Lifestyle is ook een mannenhoek ingericht. Dit is de plek waar Wallé ook knipt en scheert. “Het is tevens de plek waar we collega’s in het kader van levenslang ontwikkelen de nieuwste (hippe) technieken leren”, zegt Molegraaf.

Zelf werkte Wallé tijdens een stage in een barbershop op Strijp-S. “Dat was gewoon heel leuk. Het is heel anders dan het zetten van een permanent of het werken met krullenspelden bij vrouwen. Het knippen in een barbershop is eigenlijk te vergelijken met het knippen van kinderen. Die zijn vaak zo enthousiast. Daar krijg ik net als barbershop veel energie van.”

Wallé is een van de vijftien mannelijke studenten haarmode op het Summa College in Eindhoven. “Dat lijkt misschien weinig op 200 eerstejaars studenten haarmode”, zegt teamleider Ronny van de Sande. “Maar enkele jaren geleden hadden we maar enkele mannelijke studenten. De haarmode had het imago een vrouwenvak te zijn.” 

Naast de populariteit van barbershop speelt nog iets een belangrijke rol, vermoedt Van de Sande. “Er wordt sinds dit studiejaar weer een verschil gemaakt tussen dames- en herenkappen. Dat betekent dat een mannelijke student na een basisopleiding niet meer bezig hoeft te zijn met draaien krullen, maar zich kan concentreren op haarmode voor heren.”

De verwachting van de kappers is dat de verhouding de komende jaren iets verandert. “Het moderne kappersvak is ook voor creatieve mannen interessant”, zegt Molegraaf. “Het is werkelijk het mooiste vak ter wereld. Je maakt mensen blij en mooi. En weet je wat? Dit is een van de weinige vakken waar automatisering niet op de loer ligt. Dus heel toekomstbestending, om het zo maar te noemen.”

Van de redactie

‘De haarmode had het imago een vrouwenvak te zijn’

Afbeelding