Plaatje van het centrum van Eindhoven vanuit de lucht bekeken, met bovenaan in het midden het Philips Stadion. FOTO: Ronald Otter.
Plaatje van het centrum van Eindhoven vanuit de lucht bekeken, met bovenaan in het midden het Philips Stadion. FOTO: Ronald Otter.

Fotoboek geeft fraai beeld van stad in ontwikkeling

Algemeen

De geschiedenis van een stad in beeld gevangen. Van de Eindhovense (lucht) fotograaf Ronald Otter is deze maand het boek ‘100 jaar Eindhoven van boven’ verschenen.

EINDHOVEN - Dik tevreden is Ronald Otter met het boek, dat -hoe kan het ook anders- rijk geïllustreerd is. De foto’s vertellen een verhaal over een stad in ontwikkeling. Otter laat dat duidelijk zien door gebruik te maken van archieffoto’s van luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad. Op deze zwartwit foto’s is Eindhoven nog zeker niet de stad die het nu is. op recentere prenten, van de hand van Otter, is te zien dat de stad een ware groei-explosie heeft doorgemaakt. Voor de lezer is het een ‘kijk en vergelijk’ geworden. Ronald Otter: “Zeker voor mensen die al langer een band hebben met de stad is het boek de moeite waard.”

Ronald Otter kent Brabant vanuit de lucht op zijn duimpje, maar vliegen boven zijn eigen stad blijft voor hem bijzonder. In 2007 vloog hij voor het eerst mee vanaf Eindhoven Airport in een Cessna. Sindsdien puilt zijn archief uit. Niet alleen van luchtfoto’s die hij maakte van Eindhoven. Ronald Otter heeft zowat heel Brabant vanuit de lucht gefotografeerd. Al heeft nog wel een wensenlijstje. Tilburg, Arnhem, Nijmegen, Otter wil het nog allemaal graag vanuit de lucht vastleggen. Met soms wel een wekelijkse vlucht is vliegen voor de Eindhovenaar een kwestie van routine geworden. “Ik stap net zo makkelijk in een vliegtuig als in een auto.”

Voor het maken van zijn foto’s maakt Otter gebruik van een de diensten van de Eindhovense Aeroclub, en huurt hij een toestel met piloot in. Op grote hoogte, zo’n 600 meter, heeft de bevlogen fotograaf geen hulpmiddelen als gps nodig. “Een kwestie van oriënteren”, zegt de oud-docent aardrijkskunde en geschiedenis. 

Waar vroeger kerken belangrijke markeringspunten waren, is dat nu weggelegd voor hoogbouw. In het boek is duidelijk te zien dat het centrum van Eindhoven een ware metamorfose heeft doorgemaakt. Zo is de directe omgeving van het Philips Stadion in de loop van de tijd ‘opgeslokt’ door de stad. Het boek ‘100 jaar Eindhoven van boven’ is voor 18,95 euro verkrijgbaar bij de boekhandels in Eindhoven (uitgezonderd in Woensel). Voor meer info en bestellingen:

ronaldotter1952@gmail.com