Plaatje van de Summa Artist Metal Facory. FOTO: Bram Saeys.
Plaatje van de Summa Artist Metal Facory. FOTO: Bram Saeys. Bram Saeys

Snijvlak van hightech en creativiteit

Algemeen

Muziek is als zuurstof voor producer/toetsenist Polle van Genechten (22) uit Oirschot. “Ik kan niet zonder muziek”, zegt de oud-student van het Rock City Institute in Eindhoven, een van de opleidingen van Summa Artiest.

EINDHOVEN - In 2018 studeerde hij af aan de muzikantenopleiding in Popei in Eindhoven. “Maar als ik jonger zou zijn, zou ik zeker voor de producerstudie van Summa Artiest – Music Production Lab (MPL) - kiezen”, zegt hij. “Want die opleiding sluit aan bij wat ik dag in, dag uit doe.”

Muziekpiet

Van Genechten is geboren in Utrecht, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Oirschot, waar zijn beide ouders zijn geboren en getogen. Muziek was wel een ding in huize Van Genechten. Zo werkte een opa in een gitarenfabriek. En op zesjarige leeftijd werd het zaadje voor het vak geplant, door ‘een goed gesprek’ met de Muziekpiet tijdens de plaatselijke Sinterklaasoptocht, waarna hij op Pakjesavond een keyboard kreeg. Pianoles, een muzikale omgeving én de Vrije School Brabant in Eindhoven, waar zijn eerste bandje ontstond, gaven het laatste zetje.

Polle zette zijn eerste voorzichtige muzikale schreden in 2011 in het Junior Songfestival. Hij zong het nummer ‘Music in my heart’, op de band gezet door het bekende producersduo Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. Hij haalde de derde plaats in de halve finale en liep de finale net mis.

“Ik had het geluk dat ik al op jonge leeftijd wist wat ik wilde gaan doen”, vertelt hij. Toen hij op 16-jarige leeftijd een open dag van de Rock City Institute bezocht in Eindhoven, was hij verkocht. “Het was een superleuke opleiding”, vertelt hij. “Ik realiseerde me tijdens de studie dat een keyboard een heel breed instrument is. Je kunt er niet alleen geluiden van een piano, maar ook de sound van een (bas) gitaar, drums en andere instrumenten levensecht op nadoen.”

Polle ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot producer van eigen en andermans muziek. Maar dan wel met zijn voeten stevig in de modder. Hij is sinds 2018 de vaste toetsenist van The Overslept, waarmee hij op alle grote Nederlandse festivals stond. Verder ging hij de popmuziekgeschiedenis in als (tijdelijk) lid van The Dirty Daddies. En toert hij nog steeds met de band NOWA, die hij zijn studie met Julia Evers opgericht heeft.

Polle van Genechten is helemaal enthousiast over de Music Production Lab. “Dit past goed in de hedendaagse muziekindustrie”, zegt hij. “Muzikanten treden in het weekeinde op. En ze hebben door de week tijd om muziek te schrijven en op te nemen. De huidige muziekindustrie is haast niet meer te vergelijken met die van pakweg 25 jaar geleden. Er is héél veel veranderd. En daar sluit de nieuwe producersopleiding goed bij aan.”

De inwoner van Oirschot kwam tijdens de studie al tot inzicht dat voor het professioneel opnemen van muziek en ander geluid geen grote, dure studio nodig is. “Een laptop, enkele apparaatjes en een stapel software zijn voldoende voor een mooi resultaat”, zegt hij. En laat dit nu net een van de uitgangspunten van de nieuwe studie zijn.

De opleiding Music Production Lab is ontstaan uit een behoefte in de markt, vertellen Thijs Lodewijk en Ivo Severijns, de oprichters van Rock City Institute en Metal Factory. MPL wordt de derde loot aan de boom van Summa Artiest, die dit studiejaar circa 120 studenten telt.

Lodewijk: “De nieuwe studie is bedoeld voor studenten die zich thuis voelen bij nieuwe technologische ontwikkelingen. En dan niet als traditionele muzikant op gitaar, piano of drumstel, maar met een laptop in de rugzak.” Severijns, vult aan: “In tegenstelling tot Metal Factory en Rock City Institute is deze opleiding niet zozeer bedoeld voor artiesten die op een podium willen schitteren. MPL is vooral voor muzikale talenten die in een studio-omgeving werken.”

De studie gaat in september als pilot van start. “We hebben plek voor pakweg tien studenten”, vertellen Lodewijk en Severijns. “Het is een studie op het snijvlak van hightech en creativiteit; een opleiding die perfect in de Brainport Regio past.”

Van Genechten is bij de voorbereiding van de nieuwe opleiding gevraagd om mee te denken over het opzetten van de studie. “Dat vind ik zo leuk aan Summa Artiest: mijn voormalige docenten zijn mijn collega’s geworden. En ook al zit ik relatief kort in het vak: mijn kennis en kunde wordt gewaardeerd.”

rockcityinstitute.nl

Van de redactie

‘Deze opleiding past goed in de hedendaagse muziekindustrie’

Afbeelding