De vaste kern van Hang Chow Crow, met op de achtergrond het restaurant dat een spilfunctie heeft voor de groep.
De vaste kern van Hang Chow Crow, met op de achtergrond het restaurant dat een spilfunctie heeft voor de groep.

Hang Chow Crow: een ode aan de stad

Algemeen

Stratum City, een metropool die bruist, het muzikale hart van Zuid-Nederland. Voor een groep muzikale vrienden uit Stratum niet alleen maar het fictieve decor waar hun songs over gaan. De groep, opererend onder de naam Hang Chow Crow, brengt met een eigen sound een ode aan de stad. “Hier wonen we, hier voelen we ons thuis, hierover zingen we.”

EINDHOVEN - Hang Chow Crow, spreek uit als: ‘Hang Tjauw Krauw’, verwijst naar het Chinees restaurant Hang Chow, waar de leden van de groep regelmatig een hapje gaan eten. De uitbater van het restaurant is nog niet op de hoogte van het initiatief van de Stratumse jongeren. “Daar wordt het toch eigenlijk wel een keer tijd voor”, zegt Dorus de Laat, een van de drijvende krachten van het collectief.

Low profile

“Kom eens bij mij thuis hangen, dan maken we een album.” Een studentenhuis vormde in 2019 de basis voor wat toen nog werd gezien als een leuk experiment. “Een beetje kijken of we met een stel vrienden muziek konden maken, erg low profile. Maar we hadden er meteen veel lol in”, zo blikt Dorus terug. Inmiddels zijn er een kleine twintig personen die op een of andere manier betrokken zijn bij Hang Chow Crow. “We hebben een kerngroep van acht mensen.”

Hang Chow Crow wil meer dan zomaar wat muziek maken. “We leggen de lat hoog”, zegt Jules van Stiphout, manager van het collectief. De eerste single -Het Zonnige Zuiden- sloeg direct aan, en inmiddels heeft de groep op Spotify flink wat volgers. Willy van der Kuilen, het Gerardusplein, PSV, de Genneperparken, in de songs van Hang Chow Crow klinkt de liefde voor Eindhoven door.

Het eerste echte optreden van Hang Chow Crow, twee weken geleden tijdens het 50-jarig bestaan van de Effenaar, smaakte naar meer. “Een immense adrenalinekick, ik kan het niet anders omschrijven”, zegt Dorus. “We hadden ons goed voorbereid, wisten wat we ongeveer konden verwachten, maar het was nog beter dan we hadden kunnen bedenken.”

Aangemoedigd door een fan base die bestaat uit vrienden en bekenden was het podiumdebuut het vuurtje dat het verlangen naar nog meer optredens nog wat hoger liet branden. Dorus: “In de Effenaar ging het goed los, heerlijk! Na afloop, in de kleedkamer, keken we elkaar aan, en zeiden: dit smaakt naar meer.” Na het optreden werd, haast onvermijdelijk, nog een bezoek gebracht aan Hang Chow.

“Eerst vaste voet aan grond krijgen in Eindhoven, daarna de rest van het land veroveren”, zo ziet Jules van Stiphout de toekomst voor de Stratumse rapformatie voor zich. Dorus de Laat, nog student Sociale Studies aan Fontys, wil na zijn studie de keuze maken voor de muziek. “Kijk, we zijn begonnen als een soort van grap. Maar ik heb het gevoel dat er méér in zit. Hip hop speelt zich voornamelijk af in de Randstad. Niet dat Eindhoven onontgonnen gebied is, maar er is duidelijk ruimte voor meer. Wat dat betreft zijn we behoorlijk serieus.”

Rob Weekers

‘Het was nog beter dan we hadden kunnen bedenken’

Afbeelding