Het Ritahuis in 2006.
Het Ritahuis in 2006.

Statige villa werd Ritahuis

Algemeen

EINDHOVEN - Vorige week aandacht voor de sigarenfabriek van Jan Kerssemakers, deze week voor diens statige villa’s. Samen met zijn vrouw woonde hij eerst in een stadsvilla tegenover zijn fabriek. Dat pand bestaat nog steeds: Hoogstraat 333. Maar al snel liet hij een nieuwe villa bouwen, ook aan de Hoogstraat en wel op nummer 23. 

Na de overdracht van de fabriek aan zijn zoon verliet Jan ook deze villa. In 1954 werd het pand het onderkomen van het Labrehuis en vanaf 1961 kreeg het de naam ‘Ritahuis’: een plek waar vrouwen met problemen tijdelijk opgevangen konden worden. (Bron: Damen, Gestel & Blaarthem). Het is bijzonder dat beide villa’s van Jan nog steeds bestaan. 

Kerssemakerssingel

Twee andere Kerssemakers-villa’s (van zijn broers) aan de Hoogstraat zijn gesloopt. Ze stonden op de plek waar nu de rondweg de Hoogstraat kruist. Zou het niet mooi zijn als dit stukje rondweg (tussen de Hoogstraat en de Karel de Grotelaan) niet de naam zou dragen van Keizer Karel V, maar van de bouwers van de gesloopte villa’s: de ‘Kerssemakerssingel’?

Voor wie er meer van wil weten en eens in de geschiedenis van de stad wil duiken biedt Eindhoven in Beeld een keur aan informatie en foto’s. Meer foto’s van de vier villa’s zijn op de site te vinden via de zoekterm ‘Kerssemakers’.

eindhoveninbeeld.com

EINDHOVEN IN BEELD

schrijfveer historisch geschiedenis ganzenveer