Efkes Anders kan in de buitenlucht prima uit de voeten.
Efkes Anders kan in de buitenlucht prima uit de voeten.

Feestje voor Efkes Anders Jasskapel

Algemeen

De Efkes Anders Jasskapel uit Eindhoven bestaat 40 jaar. Daarmee is het een van de oudste jazzbands van Eindhoven. Het robijnen jubileum wordt zondag gevierd met een muzikale jubileumreceptie in gemeenschapshuis D’n Bond in Veldhoven.

EINDHOVEN - De band werd opgericht in het najaar van 1981. De filosofie was en is: jazzmuziek maken binnen de mogelijkheden en vooral met plezier voor het publiek en de muzikanten zelf. De kapel telt tien leden in de leeftijd van 35 tot 89 jaar, maar er wordt steevast uitgerukt met negen muzikanten. “De snaardrum is namelijk dubbel bezet”, zegt orkestleider, trompettist en medeoprichter Willem Weijts uit Eindhoven. Hij is het enige nog overgebleven lid van het eerste uur.

Looporkest

De Efkes Anders Jasskapel is een streetparadeband, een looporkest in het Nederlands. Centraal staat de muziek uit de begintijd van de jazz, zoals die werd gespeeld rond het begin van de twintigste eeuw opkwam vanuit New Orleans.

Weijts: “Het is populaire muziek, die mede door de opkomst van de moderne jazz een beetje in de vergetelheid is geraakt. ”De bandnaam verraadt de Brabantse roots van het muziekgezelschap. Het woord jassband verwijst naar de traditionele jazz. “Vroeger werd jazz namelijk met twee s’en geschreven”, legt Weijts uit. De Efkes Anders Jasskapel is een band die vooral plezier wil maken, getuige ook de ludieke lijfspreuk: de streetparadeband voor begrafenissen, echtscheidingen en andere calamiteiten. In de praktijk wordt de band veelal gevraagd voor optredens met een vrolijke noot, zoals jazzfestivals, straatparades, jazzclubs, bruiloften en partijen.

Weijts: “De band maakt tijdens optredens gemakkelijk contact met het publiek en zo ontstond een vaste schare fans. Een tiental keer werd er een Efkes Anders Riverboat Cruise gehouden. Veelvuldig ging de band op uitnodiging naar het buitenland. Inmiddels zijn er optredens verzorgd door heel Europa, vooral in Denemarken en Duitsland. Weijts: “Een van de hoogtepunten was een optreden in Dresden. Daar hebben we op een vrachtwagen meegetrokken in een muzikale optocht door de stad. Langs de kant stonden honderdduizend mensen. Dat was heel bijzonder.”

Door de coronacrisis heeft de band het een tijdlang noodgedwongen wat rustiger aan moeten doen. Weijts: “Ons jubileumoptreden is het eerste openbare optreden in bijna 2 jaar, maar we hebben ondertussen niet stilgezeten. We repeteren alweer een tijdje.”

Het jubileum wordt gevierd met een muzikale receptie op zondag 14 november. De receptie begint om 14.00 uur en vindt plaats in gemeenschapshuis D’n Bond, Rapportstraat 29 in Veldhoven. De zaal is open vanaf 13.30 uur. Er is volop muziek door Efkes Anders en er zijn optredens van enkele bevriende orkesten. De toegang is gratis. 

efkesanders.dse.nl

Roy de Leijer

Centraal staat de muziek uit
de begintijd
van de jazz

Afbeelding