Joihn Jorritsma houdt het volgend jaar gezien als burgemeester van Eindhoven. FOTO: Bert Jansen.
Joihn Jorritsma houdt het volgend jaar gezien als burgemeester van Eindhoven. FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

‘Een pittige dame die van wanten weet’

Algemeen

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft laten weten dat hij na september 2022 geen tweede ambtsperiode ambieert. Dat maakt de weg vrij voor een nieuwe burgemeester. Maar wie? Waaraan moet de eerste burger van de stad voldoen? Lezers van deze krant doen enkele suggesties.

EINDHOVEN - Kim Bronsaer zou graag zien dat de nieuwe burgemeester van Eindhoven een warm hart heeft voor kwetsbare en gehandicapte mensen. Een nieuwe burgemeester moet sociaal zijn met een gevoel voor menselijkheid”, zo vindt Bronsaer. “Aan de andere kant moet criminaliteit hard worden aangepakt.”

HarrieJan Eijkemans kan zich daar wel in vinden: “Een socialist met duidelijke hand voor rechtvaardigheid en die ook een hardere hand niet schuwt om op te treden tegen mensen die onze maatschappij ontwrichten.”

G. Joosten is klip en klaar over de politieke gezindheid van een nieuwe burgemeester. “Dat moet op de eerste plaats zeker geen VVD’er zijn. Liefst iemand uit de kringen van PvdA, Groen Links of D66.”Ook is er een pleidooi om een vrouw het hoogste ambt te laten vervullen: “Wat Amsterdam kan, kan hier zeker.”

Dat ziet Truus Nelissen dan weer anders, zij pleit voor Klaas Dijkhoff. “Hij heeft respect en een warm hart voor Eindhoven, carnaval, onze economie en geschiedenis, PSV. Hij kent de weg in politiek Den Haag en is VVD’er. Voldoet aan onze wensen met humor en kordaatheid.”

Lodewijk Hof denkt te weten dat Dijkhoff het sowieso gaat worden. “Los van wat de mensen willen. Let’s face it. Het gaat Klaas Dijkhoff worden. De VVD was bij de verkiezingen de grootste partij, ze willen als VVD kapitaliseren op het succes van de Brainport regio.”

Mevrouw M.H. Lesterhuis Knabben zoekt het iets dichter bij huis en stelt de huidig wethouder Yasin Torunoglu voor als kandidaat. “Hij is zeer correct en heeft voor iedereen tijd voor een gesprekje. Ook is hij bewust met minderheden bezig, wat heel belangrijk is voor de samenleving. Echt, het zou een gouden greep zijn.”

Hans van den Endert gooit een lijntje uit naar Paul Depla, burgemeester van Breda. “Ik denk dat burgemeester van Eindhoven voor hem een stap hogerop is. En dat verdient niet alleen hij, maar ook de stad Eindhoven.”

Een lezer die liever anoniem wil blijven, ziet enkele kilometers verderop in de burgemeester van Helmond een prima kandidaat. “Ik denk dat Elly Blanksma de kennis, ervaring en ambitie bezit om een goede burgemeester van Eindhoven te worden.”

Lezer Appy houdt het kort en bondig: “Graag een Brabantse burgervader.”

Tinus Schoenmakers ziet wéér een VVD’er als burgemeester helemaal niet zitten, “Het mag zeker geen VVD’er zijn. En wel omdat de VVD niet echt innovatief is. Wij moeten een burgemeester krijgen die werkelijk creatief en gedurfd met de wereld om ons heen om kan gaan.”

Daar is lezer Ellen het dan weer helemaal niet mee eens. “Als er iemand is die de stad kent, PSV-supporter is en kennis van zaken heeft, is het wel Klaas Dijkhoff. Ik zou hem geweldig vinden als opvolger van John Jorritsma.”

Mariska Zevenbergen pleit eveneens voor een liberaal. “Vind Edith Schippers een doortastende en integere persoonlijkheid die oog heeft voor het publieke belang daarom zal zij een betrokken en actief burgemeester van Eindhoven zijn. Daarbij is haar politieke achtergrond een goede vertegenwoordiging voor de Eindhovense bevolking.”

Een vrouwelijke burgemeester, dat ziet Nathalie de Robles wel zitten. “Volgens mij en velen met mij, is het tijd dat er een vrouwelijke burgemeester wordt benoemd in Eindhoven. Een pittige dame die van wanten weet.

M. Veenvliet heeft een wezenlijk andere kijk op de zaak. “Hij of zij moet vooral direct gekozen worden door de inwoners van Eindhoven. Laten wij als Eindhoven, een stad die vooroploopt in de techniek, ook vooroplopen in democratische vernieuwing.”

Mieke Thaels pleit voor iemand die de stad goed kent. “Iemand die met partner en eventuele kinderen gewoon op een zondag of met mooi weer eens door de wijken loopt, anoniem, om de sfeer in de wijk en stad te voelen. Niet als burgemeester maar als Eindhovenaar in hart en nieren.”

Pia Hendriks zoekt het in de menselijke maat. “Ik wil een burgemeester die zich niet bekommert om welke maatregelen er genomen moeten worden. Maar een die een warme boodschap van verbinding met alle bevolkingsgroepen uitzendt.”

Van de redactie

‘Let’s face it.
Het gaat Klaas Dijkhoff worden’

Afbeelding