Nieuwsgierige jonge onderzoekers bij Djoe.
Nieuwsgierige jonge onderzoekers bij Djoe.

Wetenschappers in de dop

Algemeen

De Jonge Onderzoekers Eindhoven (Djoe), houdt op 14 november haar jaarlijkse open dag voor jongeren vanaf 10 jaar die kennis willen maken met techniek. Voor hen zijn er verschillende workshops, zoals een elektronische dobbelsteen maken, een snelle boot bouwen of badbruisballen maken.

EINDHOVEN - Maar natuurlijk is er nog veel meer te doen. Dit jaar zijn er bij Djoe nieuwe aanwinsten te zien. Waaronder een vernieuwde installatie met spectaculaire mogelijkheden van de 4 3D-printers met ontwerpsoftware. Ook is er een elektronen microscoop die maar liefst 300.000 keer kan vergroten. Deze microscoop is waarschijnlijk de enige in Nederland (of wellicht Europa) waar jongeren mee kunnen gaan experimenteren. Op dit moment wordt aan het vervoer en installatie gewerkt. Daarnaast kunnen bezoekers zelf een gemotoriseerd bootje komen bouwen, een elektronische dobbelsteen solderen of in het laboratorium slijm maken.
Djoe vindt zijn oorsprong in 1969 in het Evoluon. Op initiatief van Philips en DAF, is het een bruisende vereniging voor meisjes en jongens die enthousiast zijn over techniek en daar meer mee willen doen. Bij Djoe komen de leden van de basisschool, en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs samen. De verscheidenheid is groot en de passie voor techniek is even groot. De stichting is in 1972 formeel opgericht. “Volgend jaar vieren we ons 50-jarig jubileum.”
Begeleiders staan tijdens de open dag klaar om geïnteresseerde jongens en meisjes samen met hun ouders rond te leiden en vragen te beantwoorden over de verschillende richtingen. Dat uiteenlopen van - computertechniek tot media, en van mechanica tot metaalbewerking. De open dag van Djoe is zondag 14 november te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur aan de Frederiklaan 163 in Eindhoven.