José S.: 'Onderzoek maat de kans op genezing groter'
José S.: 'Onderzoek maat de kans op genezing groter'

Borstkankeronderzoek in Son: afwijkingen snel ontdekken

Algemeen

José S. is 69 jaar en doet al sinds haar vijftigste mee aan het onderzoek. “Ik vind het belangrijk dat een afwijking in mijn borsten zo snel mogelijk wordt ontdekt. Dan is de kans op genezing groter.” Het mobiele onderzoekscentrum staat vanaf begin volgende maand in Son en Breugel.

SON EN BREUGEL - Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit onderzoek. Dankzij het gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Voor een goede beoordeling van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. José: “Sommigen merken er bijna niets van, maar in het verleden vond ik het onderzoek weleens gevoelig. De screeningslaborante vertelde me dat het helpt om te ontspannen.”

Vanaf 25 september is anderhalve meter afstand houden niet meer verplicht; ook niet in het onderzoekscentrum. “Onze medewerkers blijven beschermende middelen dragen tijdens het borstonderzoek. Het wordt op prijs gesteld als vrouwen die zijn uitgenodigd voor het onderzoek ook een mondkapje dragen. Deze worden op verzoek ter beschikking gesteld in het onderzoekscentrum.”

Door een landelijk tekort aan screeningslaboranten is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek. De vertraging in het uitnodigen is door het coronavirus nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen 2 uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. “Als we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen vrouwen weer iedere 2 jaar uitgenodigd worden.”

Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet zo. In de ene regio moeten vrouwen langer wachten op het onderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt.

Vrouwen uit Son en Breugel met de postcodes 5691, 5692 en 5694 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van begin december 2021 tot en met begin februari 2022 te vinden op het parkeerterrein naast supermarkt COOP, Van Gentlaan, 5694 SC in Son en Breugel. Meer info: 088-0001330.

www.bevolkingsonderzoeknederland.nl

Onderzoekscentrum

Van de redactie

‘Het onderzoek moet voor
alle vrouwen gelijk zijn’

Afbeelding