’Natuurlijk spelen! Vergroening van de stad is kinderspel.’ Het staat te lezen op een bord dat is geplaatst bij wat op het eerste gezicht een zandbak met een verzameling boomstammetjes lijkt. Afgelopen week verrees bij de Blob aan de Nieuwe Emmasingel een klein tijdelijk speelplaatsje.

Door Rob Weekers

De pop-up speelplaats is een initiatief van Stichting Green Business Club Eindhoven, een club van zo’n twintig Eindhovense ondernemers die zich inzetten voor onder andere vergroening en leefbaarheid.

“De kracht van het idee zit ‘m in de eenvoud”, zegt Merel Rietveld, een van de initiatiefnemers van de speelplek. “In het stadscentrum valt van alles te zien en te beleven, maar voor kinderen valt dat een beetje tegen”, weet Merel uit ervaring. “En dat kan anders!”

Behoefte

Als moeder van zoontje Dorian (bijna 2 jaar oud) weet ze dat er behoefte is aan een plek waar kinderen eventjes kunnen spelen. Dat veel mensen positief zijn over de pop-up speelplaats verbaast Merel dan ook niet. “Zo’n plekje in de binnenstad werkt als een magneet op kinderen”, zegt ze.

Waarvan akte, want kinderen klimmen en klauteren er op de boomstammetjes lustig op los, en spelen verstoppertje bij het stenen element dat rondom een boom staat, en dat voor de gelegenheid bij het tijdelijke speelplaatsje is betrokken. “Op die stenen kun je even lekker uitrusten terwijl je kind aan het ravotten is.”

Contact maken

Merel benadrukt dat er aan speelplekjes ook een sociaal aspect verbonden is. “Niet alleen kinderen maken makkelijk contact met elkaar, ook ouders raken eerder aan de praat. Daarbij komt dat er buiten de horeca om maar weinig plekken in de binnenstad zijn waar je eventjes kan relaxen.”

Stenen laten opleven en kijken wat er gebeurt, zo omschrijft Merel het. De Eindhovense is verheugd door de reacties die het initiatief heeft ontvangen. ”Een jongetje omschreef het als ‘een saaie, leuke speelplek’. De spijker op z’n kop wat mij betreft. Het ís ook niet megagroot, maar je kan er wel even lekker spelen. Precies zoals we het hebben bedoeld.”

Mensen die bij het speelplaatsje de QR-code op het bord hebben gescand, kunnen hun mening geven. ”Die zijn zonder uitzondering positief”, weet Merel. ”Daarbij krijgen we ook reacties van mensen die ons van adviezen voorzien. Dan gaat het voor een deel over hoe we de juiste vergunningen kunnen aanvragen, en welke instanties we hiervoor het best kunnen benaderen. Mooi dat mensen met ons meedenken, het zorgt op zijn minst voor een groot draagvlak.”

Vervolg

Het is de bedoeling dat er binnenkort meerdere speelplekjes in de stad verschijnen. “Tenminste, als het aan ons ligt”, verduidelijkt Merel. “Samen kunnen we de binnenstad van Eindhoven veranderen in een groene, kindvriendelijke omgeving.”

Plastic speeltoestellen komen niet voor in de plannen van Green Business Club Eindhoven. Merel: “Met een paar boomstammetjes werkt het ook prima”.

Of het initiatief een vervolg krijgt, is niet duidelijk. “Daar zetten we in ieder geval wel op in”, zegt Merel. “Dan moet natuurlijk de gemeente groen licht geven. We zijn in ieder geval blij dat ze voor het idee open staan, en ons de kans hebben gegeven om te laten zien dat er in de binnenstad echt behoefte is aan speelplekjes, hoe klein die ook zijn. Meer groen, meer spelen, wie wil dat nou niet?”

De pop-up speelplaats bij de Blob is er nog tot vrijdag 14 juni, en kan volgens Merel Rietveld zo weer worden aangelegd op een andere plek. “Het liefst zouden we ‘m permanent bij de Blob willen houden. Als meer mensen dat óók willen, dan kan het ook!”

Reacties, steunbetuigingen of ideeën kunnen worden gestuurd naar:

eindhoven@greenbusinessclub.nl