De vrijdagse ‘kliekjesdag’ van restaurant Smmaak van het Summa College in Eindhoven wordt nieuw leven ingeblazen. FOTO: Bert Jansen.
De vrijdagse ‘kliekjesdag’ van restaurant Smmaak van het Summa College in Eindhoven wordt nieuw leven ingeblazen. FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

‘Zonde om goede ingrediënten zomaar weg te gooien’

Zakelijk

De vrijdagse ‘kliekjesdag’ van restaurant Smmaak van het Summa College in Eindhoven wordt nieuw leven ingeblazen. “Het is zonde om goede groente, vis, vlees en andere ingrediënten zomaar weg te gooien”, zegt initiatiefnemer Peter van den Broek.

EINDHOVEN - Kim Bijnen en Fabiënne van den Broek, derdejaars Leidinggevende Horeca, serveren elegant zeetong op een bedje sla aan de gasten in restaurant Smmaak van het Summa College in Eindhoven. Eerstejaars student Esra Safak (16) volgt de dames nauwgezet. “Het ziet er heerlijk uit”, fluistert ze.

Esra zit samen met Paulina van Os (79), Myranda Benting (58) en instructeur Peter van den Broek aan de dis in het schoolrestaurant. “Wij serveren hier lekkere lunches, die door studenten worden bereid en geserveerd. Zo doen onze studenten ervaring in de praktijk op”, zegt Van den Broek met een glimlach van oor tot oor.

Mevrouw Van Os knikt instemmend. “Mijn kleinzoon Jeroen werkt hier als facilitair medewerker”, vertelt ze. “Toen hij hier net was begonnen, vorig jaar, heeft hij me in het restaurant op een lunch getrakteerd.”

Onder de arm

Deze keer is mevrouw Van Os niet met haar kleinkind, maar met dochter Myranda – de moeder van Jeroen - naar het restaurant aan de Sterrenlaan gekomen. “We komen hier uit de buurt en ik wilde mijn dochter trakteren”, vertelt ze.
Dat komt instructeur Van den Broek goed uit. Hij vertelt de dames over de ‘kliekjesdag’, dat vanaf 25 november weer wordt gehouden. “Het is toch zonde om goede groente, vis, vlees en andere ingrediënten weg te gooien.” Die gedachte was een aantal jaren geleden reden om deze dag in het leven te roepen.
De pandemie gooide echter roet in het eten: Corona zette een dikke streep door Freaky Friday, zoals de vrijdaglunch ook wel wordt genoemd. Van den Broek: “Nu corona over het hoogtepunt heen is, willen we dit weer in ere herstellen.”
Gasten krijgen voor 7,50 euro een uitgebreid 3-gangenmenu.

Lees verder op pagina 5.

Buurtbewoonster
Antoinette Vrijsen, die net een tafeltje komt reserveren voor later in de maand, kijkt uit naar de vrijdaglunch. “Als buurtbewoonster heb ik de afgelopen jaren vaker, onder meer met de Woenselse damesclub Beautiful Connection, gegeten in het restaurant”, vertelt ze. “ Smmaak is wat haar betreft een wijkrestaurant. “Ik raad het mensen aan; het eten is lekker en de zaak smaakvol ingericht.”

Mevrouw Vrijsen kan het weten. Ze kwam in het verleden ook in het restaurant van de Rooi Pannen. En ze dreef jaren geleden het restaurant Le Chateau in Geldrop. “Mijn man stond in de keuken, ik nam de bediening voor mijn rekening.”

De lunch is een hele beleving voor studente Esra. Nu zit ze aan tafel, naast Paulina van Os en Myranda Benting. Maar binnenkort bedient de getalenteerde studente zelf de gasten van Smmaak. “Ik volg de opleiding Hospitality en wil me in het tweede jaar specialiseren als gastvrouw”, zegt ze. “Waarom? Ik draag graag bij aan een mooie dag van andere mensen.”

Instructeur Peter van den Broek kijkt haar vol bewondering aan. “Esra is eigenlijk vrij”, zegt hij. “Maar ze wilde er graag bij zijn. Kijk, zo’n leergierig iemand komt er wel. Daarom ben ik blij dat ze op vrijdagen ook gaat serveren.”

Meer info: www.summaplaza.nl

Het Summa College bestaat uit 26 scholen voor middelbaar beroepsonderwijs. Stuk voor stuk sterk in een eigen vakgebied. Met een aanbod van meer dan 250 opleidingen.

SUMMA College Eindhoven

Hub Dohmen.

‘Zo doen studenten ervaring in de praktijk op’

Afbeelding