Het Tunafestival staat garant voor vermaak. FOTO: organisatie.
Het Tunafestival staat garant voor vermaak. FOTO: organisatie.

Noche de Tuna zet traditie voort

Staat vast

Zwoele gitaren en rinkelende tamboerijnen dompelen Eindhoven komende vrijdag en zaterdag in in Spaanse sferen. Ook dit jaar is de Noche de Tuna weer een gratis feest voor iedereen.

EINDHOVEN - Met de Pasa Bares, een kroegentocht door het centrum van Eindhoven, gaat de Noche de Tuna op vrijdagavond 15 september om 19.00 uur van start. De Noche de Tuna is een van origine Spaanse traditie waarbij een groepje muzikanten met gitaar en zang door de straten trekt en serenades brengt. Sinds 1964 is deze traditie door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven in de lichtstad geïntroduceerd.

De cafés die de muzikale gezelschappen, bestaande uit mannelijke (tuna’s) en vrouwelijke (tuniña’s), opvrolijken met hun muziek zijn Oud Eindhoven, Radegast040, Café Publiek en D’n Hertog.

Stichtingvoorzitter Nynke Faber van La Tuniña kijkt uit naar komend weekend. “La Tuniña bracht de zon in mijn studietijd. Samen muziek maken in een prachtige taal schept verbinding. Het festival is in de afgelopen jaren steeds internationaler geworden, mede door de komst van veel Spaanstalige studenten. Het Tuna Festival is hoe dan ook een feestje, iedereen heeft zin om plezier te maken. Vrolijke muziek, gecombineerd met showelementen, zijn de ingrediënten.”

Op zaterdag 16 september vindt het jaarlijkse festival van de Noche de Tuna plaats. De optredens bij de Wim van Doorne Muziekkiosk (naast het parktheater) van 14.00 tot 19.00 uur zijn gratis toegankelijk. Maar liefst zes groepen laten jong en oud kennismaken met de aanstekelijke Spaanse ritmes. Naast de Eindhovense TCL en La Tuniña laten ook de Tuna Maasticht, de Tuna Feminina Sevilla, de Tuna de Derecho Sevilla en de Tuna de Medicina de Malaga hun opzwepende klanken horen.