Tom Schilders is een groot liefhebber van tatoeages. Zijn eerste zichtbare tattoo is van The Dude uit The Big Lebowski op zijn rechter onderarm. “Deze staat voor mij symbool voor vrijheid.” FOTO: Bert Jansen.
Tom Schilders is een groot liefhebber van tatoeages. Zijn eerste zichtbare tattoo is van The Dude uit The Big Lebowski op zijn rechter onderarm. “Deze staat voor mij symbool voor vrijheid.” FOTO: Bert Jansen.

‘Een soort plakboek van mijn leven’

Staat vast

Marjolein van Hoof

Een tatoeage zegt soms meer dan woorden. Het symboliseert een gevoel of een gebeurtenis in je leven. In ‘Onderhuids’ vertellen mensen hun verhaal achter een tatoeage. Deze keer met Tom Schilders (44), medeorganisator van het Dutch Chili Fest dat zondag 17 september zijn tiende editie beleeft in het Klokgebouw. 

EINDHOVEN – “Mijn tatoeages zijn een soort plakboek van m’n leven. Als ik iets bijzonders meemaak of een goed idee heb, dan laat ik er een zetten. Eigenlijk staat er best veel flauwekul op mijn lijf”, grinnikt Tom en dan serieuzer: “De tatoeages met een échte betekenis hebben te maken met vriendschap”.

Dat Tom een groot liefhebber is van tatoeages, is een understatement. Zijn armen, benen, borst en rug staan inmiddels aardig vol. 

“Toen ik acht jaar was, zag ik een videoclip van Guns N’ Roses en dat was een eyeopener. Ik vond hun muziek gaaf en hun tatoeages. Dat wil ik ook! Met een vriendje tekenden we de tattoos na op elkaars armen en fietsten dan rondjes door de buurt. Als we een beetje snel fietsten, leek het best aardig”, lacht hij. 

Pin-up 

Toch liet Tom pas op zijn 21ste een eerste tattoo zetten: een pin-up girl. “Behoorlijk groot op mijn hele bovenarm, maar wel braaf onder de kledinglijn. In die tijd kon een tatoeage nog een echte job stopper zijn. Pas toen ik als freelance copywriter m’n eigen broek kon ophouden, dacht ik: fuck it, nu hoef ik aan niemand verantwoording af te leggen. Ik had keihard gewerkt en gaf mezelf als cadeautje een eerste zichtbare tattoo op mijn onderarm.”

Vrijheid

Het werd The Dude uit zijn favoriete film The Big Lebowski. “Deze film zetten een vriend en ik altijd ’s nachts op na het stappen. Dan keken we tien minuten en vielen we in slaap. De eerste tien minuten heb ik wel 500 keer gezien”, lacht hij. 

“Deze tatoeage staat voor mij symbool voor vrijheid. De boodschap in de film is: maak je niet druk, doe gewoon je ding en het komt allemaal goed.” 

“Een paar jaar geleden overleed een goede vriendin van mij, Sharon Theuws, en dat heeft mijn kijk op het leven heel erg veranderd. Neem het allemaal niet te serieus, want morgen kan het zomaar over zijn. Je kunt dus maar beter zorgen dat je vandaag een keer gelachen hebt.”   

Sharon overleed in 2021 aan de gevolgen van kanker, drie dagen na haar 50ste verjaardag. “Ze heeft in 2020 nog een groot feest kunnen geven in Lierop, Jankfest, dankzij No Guts No Glory. Deze stichting zet zich in voor kankerpatiënten en hun mantelzorgers. Dit was een van de weinige feesten tijdens corona en voor mij het meest bijzondere en beladen festival waar ik ooit geweest ben.”

De herinnering aan Sharon heeft onderhuids een plekje op zijn lijf gekregen.

Gall & Gall

“Haar echtgenoot, Richard Theuws, is mijn beste vriend. Sharon noemde ons altijd Gall & Gall omdat we van een geintje en een drankje houden. Daarom lieten we vorig jaar allebei ‘Gall’ op ons voet tatoeëren. Toen een vriend van ons een filiaal van drankenhandel Mitra opende, wilden wij hem steunen. Zoals gezegd, we houden van een geintje, dus hebben we allebei een rode streep door ‘Gall’ laten zetten en daaronder ‘Mitra Dennis Meijs’ getatoeëerd.”

Het permanente karakter van tatoeages spreekt Tom enorm aan. “Een tattoo blijft altijd bij je, deze pakken ze nooit meer van je af en dat vind ik een mooie symboliek. Sommige hebben een diepere betekenis en de rest vind ik gewoon mooi. Dat is voor mij reden genoeg.”

‘Zorg ervoor dat je vandaag een keer gelachen hebt’