Suzanne van der Horst: "Het mooie is dat de verbeelding van kinderen als een tierelier werkt. Ze hebben nog dat onbevangene en onbevooroordeelde." FOTO: Jesse Hanssen.
Suzanne van der Horst: "Het mooie is dat de verbeelding van kinderen als een tierelier werkt. Ze hebben nog dat onbevangene en onbevooroordeelde." FOTO: Jesse Hanssen. JESSE HANSSEN

Oortwolk prikkelt rijke kinderfantasie

Staat vast

Jeugdtheatergezelschap Oortwolk is een van de genomineerden voor de Stimuleringsprijs van de Eindhoven Cultuurprijs. Deze wordt jaarlijks toegekend aan beloftevolle en relatief nieuwe culturele initiatieven. 

Door Ellen Popeyus

EINDHOVEN - Oortwolk is ontstaan uit een workshop die artistiek leider Suzanne van der Horst gaf over emoties in dierenverhalen van Toon Tellegen. In een explosie van ondernemerslust en inspiratie vormde ze die workshop in twee jaar tijd om tot een stichting, een theaterteam en diverse samenwerkingen. Twee voorstellingen, Behoorlijk Boos en Mooi voor Schut, behoren al tot het veelgespeelde, sprankelende repertoire. Een derde is in de maak. Het team speelt op scholen, in theaters en op festivals van Assen tot Gent. Een komeetachtige ontwikkeling die past bij de prikkelende naam. Want zoek maar op wat voor magisch fenomeen een Oortwolk is. Suzanne: “Je hebt veel verbeeldingskracht nodig om je daar een voorstelling van te kunnen maken. En laat verbeelding nu net de kern van theater zijn!”

Behoorlijk boos

Wat is nu het kenmerkende van Oorwolk? Suzanne: “Wij spelen verhalen waarbij we het binnenste naar buiten kiepen. We gaan op een luchtige en toegankelijke manier naar de binnenwereld van kinderen toe, naar hun emoties. Mijn idee is om vier voorstellingen te maken over de basisemoties boosheid, angst, blijheid en verdriet, voor telkens een andere doelgroep. Ik vergaar daar eerst inhoudelijke kennis over en van daaruit verzinnen we samen grappige, luchtige situaties. De eerste voorstelling, Behoorlijk boos, is een bewerking van een verhaal van Toon Tellegen. Hoe grappig is het dat een eekhoorn niet boos kan worden, terwijl een spitsmuis juist steeds bozer wordt omdat hij de eekhoorn niet boos krijgt. Dus het gaat niet over boosheid als een slechte, te onderdrukken emotie. Boos-zijn is tenslotte een signaal van iets, het mag er zijn. Maar het gaat er over hoe je precies boos genoeg bent. In korte, lichtvoetige nagesprekjes die we aan voorstellingen koppelen, zei een meisje een keer: “Ik ben wel eens boos op mijn broertje. Toen hij ging huilen was ik té boos. Toen hij ging lachen was ik te weinig boos. Dat vond ik heel treffend.” Oortwolk heeft voor scholen ook lesbrieven met lesideeën voor verdere verdieping rond de materie.

Wat wil je kinderen meegeven? Suzanne: “Plezier in het moment en een beetje hoop voor de toekomst. Het mooie is dat de verbeelding van kinderen als een tierelier werkt. Ze hebben nog dat onbevangene en onbevooroordeelde. Ze weten dat ze naar iets kijken wat niet echt is, maar laten zich er volledig door meevoeren. Tegelijkertijd krijgen ze iets mee wat hen raakt, beroert en misschien aan het denken zet. We proberen altijd een gelaagdheid in de voorstellingen aan te brengen zodat we kinderen én volwassenen aanspreken. Dat ze iets van herkenning ervaren, een nieuwe gedachte of zienswijze krijgen die hen even vervreemdt van hun perspectieven en ideeën en de zaken in hun hoofd opnieuw rangschikt. Het mooie van theater is dat het bij uitstek de plek is waar je de deur daarnaar kunt openzetten. Je laat iets gebeuren dat de geest verrijkt. Misschien wel als een stukje komeet uit een Oortwolk.”

Suzanne ziet de nominatie voor de Cultuurprijs Eindhoven als een erkenning van waar het team mee bezig is. “We willen ons vestigen in het Eindhovense theaterlandschap. We praten veel met experts, investeren in duurzame, kwalitatief goede voorstellingen en zoeken volop de samenwerking. Het winnen van de prijs kan mogelijk bijdragen aan het verwezenlijken van onze ambitie om in de toekomst ook grotere producties te maken. Nu houden we het met een superzelfredzame crew heel compact, zodat het voor scholen toegankelijk en betaalbaar is.” 

Platform

De scholen ziet Suzanne als een belangrijk platform.” Daar vind je kinderen van alle kleuren en achtergronden. Het is mijn intentie om theater voor iedereen toegankelijk te maken.”

Suzanne is ook de komende periode bezig in een ‘oortwolk’ van bezigheden. In elke voorstelling zitten dus de onzichtbare voetstappen van een duizendpoot. Is dat niet frustrerend, elke dag al die veters strikken? Duidelijk een vraag voor de kinderen bij een Oortwolk-voorstelling….

Informatie over nominaties en hoe u tot 30 september kunt stemmen:

eindhovencultuurprijs.nl 

We kiepen op een luchtige manier het binnenste naar buiten