Een verzoekschrift van Animali uit 1939 om zich te mogen vestigen in Eindhoven.
Een verzoekschrift van Animali uit 1939 om zich te mogen vestigen in Eindhoven.

Pareltje uit het archief van RHCe

Staat vast

De parel van deze week uit het archief van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) is een verzoek tot oprichting van een dierentuin uit 1939.

Animali Vogel- en Dierenpark, gelegen aan de Roostenlaan in Eindhoven, was ooit een levendig park vol kleurrijke vogels en dieren. Oorspronkelijk was Animali de naam van een vogel- en dierengroothandel aan de Korvelseweg in Tilburg. In 1940 werd deze groothandel opgericht door Harrie van Dijk. Na zijn verhuizing naar Eindhoven opende hij op 10 mei 1951 het dierenpark Animali.

Het park had een breed scala van exotische vogels, zoals kakatoes, struisvogels en emoes. Daarnaast waren er apen, kangoeroes en zelfs leeuwen te bewonderen. Bezoekers konden genieten van een speeltuin en een restaurant, waardoor Animali in de jaren vijftig een populair dagje uit was. In 1961 kreeg Harrie van Dijk, de oprichter van het park, een hartaanval. Hierdoor kon hij het park niet langer runnen. Zijn vrouw nam het beheer over, maar kon dit niet volhouden. Ze besloot het park te koop te zetten. De vraagprijs was destijds ruim 1.800.000 gulden. Zelfs na het verlagen van de prijs met 800.000 gulden vond het park geen koper. Uiteindelijk moest Animali haar deuren sluiten.In 2020 werd het park afgebroken om plaats te maken voor de bouw van verschillende villa’s.

Historisch