M. de nieuwe zaal van Muziekgebouw Eindhoven.
M. de nieuwe zaal van Muziekgebouw Eindhoven.

‘M’ wordt nieuwe zaal Muziekgebouw

Staat vast

Van de redactie

Muziekgebouw Eindhoven gaat in een nieuwe zaal, genaamd ‘M’, een ruimte creëren voor die groep talenten, die wel vergevorderd zijn, maar die de laatste stap nog moet zetten. Op deze manier wordt lokaal en regionaal talent beter gefaciliteerd in hun ontwikkeling en is de kans minder groot dat ze de Brainport regio verlaten. 

EINDHOVEN - In M - voorheen Meneer Frits - is straks plek voor meer dan muziek, zoals debat, studie- en werkruimte. Het open karakter van M zorgt ervoor dat iedereen, met welke achtergrond en muzieksmaak dan ook, zich welkom voelt.

Verbinding

M moet dé verbindende plek worden voor relevante sociaal-maatschappelijke thema’s met een link naar cultuur en muziek. Van stad-brede thema’s (denk aan Pridewalk, Bevrijdingsdag, etc.) in de vorm van debat en presentatie, tot een inspirerende en intieme culturele huiskamer voor lokale culturele verenigingen en in de stad actieve gemeenschappen.

Met een zaalcapaciteit van circa 150 plekken, een ontspannen sfeer, een toegankelijke ticketprijs en een rijke en brede programmering wordt M een ontmoetings- en verblijfsplek voor Eindhoven. Door een kwalitatief hoogwaardige audio-video infrastructuur en mogelijkheid tot het opnemen en streamen van optredens wordt deze muziek toegankelijke gemaakt voor een groter en breder publiek.

Het concept is het resultaat van de samenwerking van creatieve en strategische denkers en doeners uit Eindhoven. De oorspronkelijke naamgever van het Muziekgebouw en Meneer Frits zal worden blijven geëerd. Een van de foyers in Muziekgebouw Eindhoven wordt naar hem vernoemd. Edo Righini, algemeen directeur Muziekgebouw Eindhoven: “We zijn ontzettend verheugd dat we met bestaande en nieuwe programmaseries in M de focus kunnen leggen op het presenteren en verbinden van talent, midden in de stad die vol in ontwikkeling is. Op deze manier kunnen we inwoners van Eindhoven en de Brainport regio nog meer inspireren en met elkaar verbinden.”

Tot eind 2023 zal M in het teken staan van testen, aanscherpen en proefdraaien. Bestaande programmering, die oorspronkelijk plaats zou vinden in Meneer Frits, zal doorgang vinden in M. In januari 2024 zal met een feestelijke opening een volledige en rijk gevulde programmering gestart worden.

Proefdraaien

Focus op het verbinden van talen in Brainport