Maud (in het wit) maakt gehakt van een tegenstander. Ze ging er met een zilveren medaille vandoor. (Foto: Chrisje van Duivenboden).
Maud (in het wit) maakt gehakt van een tegenstander. Ze ging er met een zilveren medaille vandoor. (Foto: Chrisje van Duivenboden). (Foto: )

Maud uit Waalre gooit hoge ogen in Eindhoven

  Sport

Afgelopen weekend, op 11 en 12 januari, vond de 44e editie van het Matsuru Dutch Open Espoir 2020 plaats in het Indoor Sportcentrum Eindhoven. Dit judotoernooi, dat wereldwijd één van de grootste is, trok ongeveer tweeduizend Europese judoka's onder 21 jaar. Maud Lavrijssen uit Waalre won in haar gewichtsklasse, onder 48 kg, een zilveren medaille. (Door Chrisje van Duivenboden)

EINDHOVEN - Het toernooi begon ooit om Nederlandse talenten de kans te geven om andere judoka's te ontmoeten dan de vaste groep tegenstanders uit de buurt. Inmiddels reizen sporters gemakkelijk de hele wereld over, dus dat doel is losgelaten. Nu is het Matsuru Dutch Open Espoir, draaiend op 125 vrijwilligers, simpelweg een ontzettend groot toptoernooi voor jonge judoka's uit heel Europa. Er liggen in de zaal maar liefst twaalf grote wedstrijdmatten, wat wereldwijd zelden voorkomt.

Voor Lavrijssen (15) is het bijzonder dat er zó'n groot toernooi, zó dicht bij huis plaatsvindt. "Nu kunnen bijvoorbeeld mijn opa en oma ook een keer komen kijken als ik een groot toernooi heb, dat vind ik natuurlijk superleuk", aldus het jonge talent. Lavrijssen zit sinds haar vierde op judo en was al snel verliefd was op de sport. "Ik ben normaal met van alles bezig in mijn hoofd, maar tijdens een judo-partij kan ik mijn hoofd echt leeg maken." Dat ze ambitieus is, blijkt al snel. "Elke dag train ik een paar uur, dus ik heb het er wel druk mee. Ik zit in een LOOT-klas op het Sint-Joriscollege in Eindhoven, wat inhoudt dat er rekening wordt gehouden met mijn topsport. Daardoor kan ik judo gelukkig combineren met school."

McDonald's
"Of ik dingen moet opgeven? Ik eet niet heel veel of ongezond, omdat ik in een zo licht mogelijke gewichtsklasse wil blijven. Daar ben ik veel mee bezig, ik eet elke dag hetzelfde en als mijn vrienden naar de McDonald's willen, ga ik niet mee. Het is ook lastig om af te spreken met vriendinnetjes, omdat ik altijd na school moet trainen." Ze vertelt dat ze het niet echt lastig vindt. "Ik heb een doel en dat vind ik het allerbelangrijkst. Voor nu is het mijn droom in 2022 op de Jeugd Olympische spelen te staan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden