Eeuweling TML is nog springlevend


Willem Linders en Marc de Groof met een foto genomen ter gelegenheid van het eerste lustrum van TML, in 1924. (Foto: Rob Weekers).
Willem Linders en Marc de Groof met een foto genomen ter gelegenheid van het eerste lustrum van TML, in 1924. (Foto: Rob Weekers). (Foto: )

Eeuweling TML is nog springlevend

  Sport

"Elkaar weer eens zien, bijpraten, en herinneringen ophalen." Wielervereniging Trap Met Lust Dommelstreek laat het honderdjarig bestaan van de vereniging niet onopgemerkt voorbijgaan. Zaterdag 23 november staat een feestelijke reünie op het programma voor iedereen die op een of andere manier betrokken is geweest bij de vereniging. (Door Rob Weekers)

GELDROP - Wielerkenner en speaker Rien van Horik neemt dan de aanwezigen terug in de tijd, en interviewt enkele (oud) leden van TML. Marc de Groof (voorzitter) en Willem Linders (jubileumcommissie) hebben zin in het feest. "Een mooie gelegenheid om stil te staan bij alles wat we in de loop van de tijd hebben bereikt."

Gemoedelijk
Willem Linders werd als manneke van elf jaar lid van TML, en voelde zich er direct thuis. "Een gemoedelijke vereniging", zo omschrijft hij het zelf. "Ik was geen fanatieke renner, maar wel een liefhebber, nog steeds trouwens." Marc de Groof kan niet bogen op een wielerverleden bij TML, maar werd met het virus aangestoken door zijn vrouw Denise, die nu jeugdtrainer is. Zoon Pieter (18) is overigens een veelbelovend renner, die tien jaar geleden het wielershirt van TML aantrok.

De wortels van TML liggen in Zesgehuchten, dat tijdens de oprichting van de vereniging nog een zelfstandige gemeente was. In herberg M. van den Hurk zag de vereniging het licht, in een tijd dat de wielersport in ons land aan populariteit begon te winnen. TML hield zijn eerste baanwedstrijd op 22 mei 1921, op een plek waar nu de straten Peulland en Zomerland elkaar kruisen. Inmiddels vindt de vereniging sinds jaar en dag onderdak aan de Kervel in Geldrop.

Roemrucht
Een roemruchte vereniging zo mag TML met recht worden genoemd. In een eeuw tijd heeft de vereniging het hoofd boven water weten te houden. Dat geldt niet voor andere wielerverenigingen in de regio. Velen werden opgedoekt, of gingen op in fusies. TML Dommelstreek is in 2007 ontstaan uit een fusie tussen 'Trap Met Lust' en 'WV De Dommelstreek'. De Dommelstreek was al een fusie tussen 'Colonel Cole' uit Best en de Eindhovense verenigingen 'R en TC Wilhelmina' en 'WV het Zuiden'. Dat TML vandaag de dag nog steeds een bloeiende vereniging is heeft het voor een deel te danken aan het feit dat het beschikt over een eigen accommodatie met naastgelegen oefenparcours.

Steven Kruijswijk is zonder twijfel de meest bekende renner die het shirt van TML heeft gedragen. De Nuenenaar maakt inmiddels furore in het internationaal wielerpeloton, maar ooit draaide hij zijn rondjes in het oranje-blauwe shirt van TML "Steven is nog steeds lid van onze vereniging", zegt preses De Groof met gepaste trots. Of hij ook present is tijdens de reünie-avond weten Linders en De Groof nog niet. "We hebben hem wel een uitnodiging gestuurd, uiteraard. Steven zoekt de publiciteit niet zo op." Aanmelden reünie:

jubileum@tmldommelstreek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden