Mark van Bommel (r) spreekt tijdens de Eindhoven SportAwards in februari. De trainer van PSV werd destijds uitgeroepen tot Sportcoach van het Jaar. (Foto: Daan Noordhuizen Fotografie).
Mark van Bommel (r) spreekt tijdens de Eindhoven SportAwards in februari. De trainer van PSV werd destijds uitgeroepen tot Sportcoach van het Jaar. (Foto: Daan Noordhuizen Fotografie). (Daan Noordhuizen Fotografie)

Elke sportprestatie telt in Eindhoven

  Sport

Op 13 januari 2020 vindt de Eindhoven SportAwards weer plaats, hét sportgala van Eindhoven. Tijdens deze feestelijke avond worden de SportAwards uitgereikt aan sporters die in 2019 een bijzondere topprestatie hebben geleverd. Dit jaar in zeven categorieën: Sportman, Sportvrouw, Uniek Sporter(s), Sportploeg, Sportcoach, Sporttalent en Sportvereniging van het jaar.

EINDHOVEN - Naast het uitreiken van de felbegeerde SportAwards, ontvangen alle sportkampioenen die in Eindhoven wonen of sporten een felbegeerde sportpenning. Het evenement vindt plaats in DOMUSDELA en wordt georganiseerd door gemeente Eindhoven in samenwerking met Thinc ahead.

De SportAwards is een feest voor de stad en alle sporters. Stijn Steenbakkers, wethouder Sport: "Ik ben ontzettend trots op alle Eindhovense sportkampioenen van 2019, recreanten en topsporters. Zij verdienen het om even in de schijnwerpers te mogen staan tijdens de Eindhoven SportAwards."

In september stond onze stad een week lang in het teken van de Nationale Sportweek. Daar konden we zien dat bewegen belangrijk is voor iedereen. De gemeente Eindhoven doet zijn uiterste best om een breed aanbod aan te bieden, zodat er voor iedereen wel iets bij zit. Zo is er een Beweeggids voor senioren, een uitgebreid aanbod op het gebied van uniek sporten en Kies je Sport voor kinderen om kennis te maken met sporten.

"Sportverenigingen spelen hierbij een belangrijke rol", stelt de wethouder. "Zij stimuleren sporten en bewegen en zorgen er bovendien voor dat de kampioenen van vandaag kunnen scoren. Want zij brengen tenslotte de kampioenen van morgen voort. Kampioenen die we allemaal graag terugzien bij de SportAwards."

Sportvereniging van het jaar
Een bijzondere prijs die tijdens de Eindhoven SportAwards wordt uitgereikt, is de award voor Sportvereniging van het jaar. Sportverenigingen die zich dit jaar op een positieve manier hebben onderscheiden (maatschappelijk of sportief) of een bijzondere prestatie hebben geleverd, komen voor deze titel in aanmerking.

De winnaar ontvangt een geldprijs van 3000 euro, de nummer twee 2000 euro en de vereniging die de derde plaats behaalt 1000 euro. Alle inzendingen worden door onze onafhankelijke vakjury beoordeeld.

Achtergrondinformatie
Voor elke sportkampioen die het afgelopen jaar de eerste plaats heeft behaald tijdens een Nederlands Kampioenschap, of een podiumplek heeft behaald op een Europees- of Wereldkampioenschap, ligt er een sportpenning klaar. Iedereen die een sportpenning ontvangt, maakt ook kans op de felbegeerde SportAwards. Niet elke sport kent een NK, EK of WK om een prestatie van (wereld)formaat te erkennen. Denk aan het winnen van de Tour de France, een Formule 1-race of urban sporttoernooi. Uiteraard maken sporttoppers die zo'n geweldige prestatie hebben geleverd ook kans op een SportAward.

De uiteindelijke winnaars van de SportAwards in de categorieën Sportman, Sportvrouw, Uniek sporter(s), Sportploeg, Sportcoach, Sporttalent en Sportvereniging van het jaar worden bepaald door de vakjury en stemmen van het publiek. Net als vorig jaar kan iedereen zichzelf of iemand anders aanmelden als sportkampioen, voor zowel de SportAwards als de sportpenningen. Elke aanmelding moet echter aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Winnaars 2018
De winnaars van de Eindhoven SportAwards 2018 waren: Celine van Duijn (Sporter van het jaar), PSV (Sportploeg van het jaar), Mark van Bommel (Sportcoach van het jaar), Ceyda Toprak (Sporttalent van het jaar) en Eindhoven Atletiek (Sportvereniging van het jaar).

Aanmelden
Het aanmelden van een sportkampioen kan tot en met 1 december 2019 via eindhovensport.nl/sportawards. Hier zijn ook de voorwaarden voor de SportAwards te vinden. De Eindhoven SportAwards belooft een mooi sportfeest te worden waar we met elkaar de Eindhovense sportkampioenen in het zonnetje zetten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden