Twee dagen lang wordt Indoor Sportcentrum Eindhoven goed bezocht voor Dutch Open Espoir. Het evenement is op 12 en 13 januari 2019 te doen. (foto: Foto: Marcel van de Kerkhof).
Twee dagen lang wordt Indoor Sportcentrum Eindhoven goed bezocht voor Dutch Open Espoir. Het evenement is op 12 en 13 januari 2019 te doen. (foto: Foto: Marcel van de Kerkhof). (Foto: Marcel_vd_Kerkhof_(B&D))

Internationale judotoppers ontmoeten elkaar in Eindhoven

  Sport

Het Dutch Open Espoir staat weer voor de deur: een tweedaags judotoernooi waar ruim 1750 deelnemers de mat op gaan. Het is de 43ste editie van het evenement, waar jongeren tot 21 jaar mee mogen doen.

EINDHOVEN - Vanaf dag één van het judotoernooi is de 65-jarige Anja Korff-Lanters, persmedewerker van district Zuid Nederland van de Judobond Nederland, van de partij. Dit jaar wordt het Dutch Open Espoir een bijzondere editie, vertelt de Eindhovense opgewekt. "Normaliter organiseren verenigingen dergelijke toernooien zelf, maar dit jaar wordt het toernooi georganiseerd volgens de regels van 'ons' district van Judobond Nederland." Onder de bond vallen zeven districten, daar waar district Zuid Nederland de provincies Noord-Brabant en Zeeland vertegenwoordigt.

"Dat houdt in dat we de vrijwilligers ook reiskosten moeten geven. We dienen ons aan een strak budget te houden. Normaliter worden de vrijwilligers op het eind van het jaar bijvoorbeeld getrakteerd op een etentje. Nu ligt dat anders." En vrijwilligers zijn nodig, hard nodig. Om een idee te krijgen: in het Indoor Sportcentrum liggen twaalf grote judomatten. "Per mat zijn er zes scheidsrechters nodig. En aan iedere jurytafel zitten drie scheidsrechters. Om maar wat voorbeelden te geven."

Per mat zijn er zes scheidsrechters nodig en aan iedere jurytafel zitten drie scheidsrechters
 

Stijlen
Dan zijn we er nog lang niet. Alle judoka's worden tot een bepaalde gewichtsklasse ingedeeld. "Maar let op, het zijn tieners die in de groei zij die net Kerstmis achter de rug hebben. Het opgegeven gewicht kan nogal verschillen met hun gewicht bij aanvang van het toernooi. We wegen alle deelnemers de vrijdag voor het evenement, een dag voordat de strijd losbarst." Wat ze nog graag wil vermelden: "Het is belangrijk voor de ontwikkeling van judoka's om de strijd aan te gaan met judoka's uit andere landen. Engelsen zijn meer vechtersjassen, Duitsers spelen op kracht en Fransen zijn echte technici. Zo kunnen de spelers veel van elkaars stijlen leren", weet ze.

Absolute top
Volgens Anja Korff-Lanters kunnen bezoekers de absolute top van de judosport aan het werk zien op Dutch Open Espoir. Zo ervaren buitenlandse deelnemers hoe het is om een eind te reizen, te overnachten in hotels en te judoën tegen deelnemers uit andere landen. Het evenement is op zaterdag 12 en zondag 13 januari 2019 te doen. Alle informatie is te vinden op www.dutchopenespoir.nl.

Meer berichten