In het kader van 'Kies je Sport' verzorgt Eindhoven Raptors iedere dinsdag van april een try-out voor basisschoolkinderen (foto: Bert Jansen).
In het kader van 'Kies je Sport' verzorgt Eindhoven Raptors iedere dinsdag van april een try-out voor basisschoolkinderen (foto: Bert Jansen).

Raptors houden try-outs voor jeugd

  Sport

Om American football terug op de sportkaart te krijgen, houdt Eindhoven Raptors in april een aantal try-outs. Elke dinsdagavond kunnen geïnteresseerden een potje meedoen. De jeugd heeft de toekomst en vormt het fundament van de club. Maar ook de senioren willen graag weer deelnemen aan de Nederlandse competitie. Daarvoor moet het aantal leden verdubbelen. Voorzitter Floris Verhagen vertelt waarom American football een mooie sport is.

EINDHOVEN - Bij American football scoor je punten door de bal in de 'end zone' van de tegenstander te brengen. De weg naar die zone kent een aantal obstakels. Tactiek is het beste wapen. Zowel de senioren als één jeugteam bij Eindhoven Raptors speelt deze zogenoemde tackle-variant. Een ander jeugdteam speelt flag football.

De spelregels zijn vergelijkbaar. Het verschil is dat de spelers niet getackeld of geblokt worden. In plaats daarvan draagt iedere speler een lintje dat is bevestigd aan een riem. Spelers stoppen de baldrager door het lintje af te pakken. Deze spelvorm kent minimaal fysiek contact en is hierdoor geschikt voor kinderen. "Tijdens de try-outs laten we beide varianten zien", weet Floris. "We laten alle posities de revue passeren zodat nieuwelingen een indruk krijgen. Niet alleen voor de jeugd. Ook senioren mogen meedoen."

De voorzitter weet dat de meesten die komen kijken niet precies weten wat American football inhoudt. "Toen ik twaalf jaar geleden begon, wist ik er ook niks vanaf. Via een clinic op de middelbare school kwam ik ermee in aanraking." Het leek hem wel tof, trainde een keer mee en is nooit meer weggegaan.

"Het echte teamgevoel", antwoordt Floris op de vraag wat American football leuk maakt. "Bij andere sporten kun je meer solistisch zijn. In ons team valt de zwakste schakel meteen op. Je moet elkaar ondersteunen en als team sterk zijn." Die verbondenheid voelt Floris zowel op als naast het veld. "Daarnaast is het een fysieke uitdaging en heb je strategisch inzicht nodig om te ontdekken waar de zwakke plek van je tegenstander ligt. Dat maakt het spelletje zo mooi."

Meer berichten