Een collage van foto's van de Maddox uit de privécollectie van Piet van Rooij.
Een collage van foto's van de Maddox uit de privécollectie van Piet van Rooij.

‘Je werd een beetje familie van elkaar’

Historie

Het was jarenlang dé soultent van Eindhoven en omstreken: de Maddox. Voor iedereen die warme herinneringen koestert aan deze discotheek is er goed nieuws. Er komt namelijk een Maddox reünie!

EINDHOVEN - De sfeer, muziek en het publiek: alles en iedereen bij de Maddox ademden pure soul. “Bezoekers droegen broeken met wijde pijpen, bloesjes met puntkragen en zo’n Jason King stropdas”, vertelt Piet van Rooij (70). “En schoenen met een spitse neus en van die klik klaks daaronder”, herinnert Peter van den Boogaard (67) zich. 

Beide mannen waren vroeger dj bij de Maddox. “Het was er binnen donker en eigenlijk zag je alleen maar witte tanden en blonde haren”, lacht Peter. “Het merendeel van de bezoekers waren getinte mannen, voornamelijk Indo’s, en blonde vrouwen.”

“Als blanke dj viel je best op, maar daar werd niet over gepraat. We waren allemaal vrienden”, vertelt Piet. Hij was een van de eerste dj’s bij de Maddox. “Meneer Dijks, de eigenaar, had een abonnement op Billboard. We kregen vanuit Amerika singeltjes opgestuurd: nummers die daar al populair waren maar hier nog niet. James Brown, The Temptations, Curtis Mayfield. We liepen ver vooruit.”

Peter knikt: “Het was de tent van de Philadelphia sound, en de mensen die er kwamen hadden dat ritme gewoon in hun lijf zitten. Mijn mooiste herinnering is het beeld van portier Willy Maas aan de deur en Jan en Geertje achter de voorbar. Zij wáren de Maddox. Ontzettende lieve mensen, je werd een beetje familie van elkaar”. 

Meneer Dijks

Meneer (Wim) Dijks, voormalig piloot, opende de Maddox in 1968, op de Markt waar nu Centraal zit. Met tenten als Poort van Cleef, Carlton en Club 44 waren hier al diverse muziekstromingen vertegenwoordigd. De soul nog niet. Het zorgde ervoor dat mensen van heinde en verre naar de discotheek kwamen. Zo ook Johan Mollen, dé initiatiefnemer van de Maddox reünie. Zijn eerste bezoek aan deze horecazaak was in 1979. Hij was 19 jaar en direct verkocht. Jaren later, in 1997, zei een vriend tegen me: wat was het toch een fijne tijd bij de Maddox. Er zou een reünie moeten komen. Ik verzamelde namen, was er uren mee bezig, en spoorde uiteindelijk zo’n 300 mensen op. Een paar maanden later was de eerste reünie; het was een geweldig succes.” 

Invloed

De Maddox heeft uiteindelijk tot 1982 bestaan. Voor alle drie de heren heeft de discotheek invloed gehad op hun leven. Johan: “Ik ging taekwondo beoefenen met de Indische jongeren die ik daar leerde kennen.”

Peter, die later programma’s maakte voor de landelijke radio, vertelt: “Door mijn aanwezigheid op de Markt werd ik opgemerkt en mocht ik voor Hilversum 3 draaien.” En voor Piet? “Voor mij, en mijn broer Hugo die achter de bar stond bij de Maddox, is het een grote opstap geweest. Na die tijd openden we discotheek Zhivago, daarna Hollywood. Als wij nooit waren begonnen bij de Maddox, waren wij misschien niet in dit circuit terechtgekomen.”

De Maddox reünie is op zaterdag 19 november, van 21.00 tot 02.00 uur, bij Skifit Party Centrum aan de Vijfkamplaan in Eindhoven. Met The Groove Foundation en dj Wilbert.

Johan Mollen heeft sinds 1997 diverse keren een Maddox reünie gehouden. “Vier jaar geleden was Meneer Dijks samen met zijn dochter aanwezig. Dat was gewoon geweldig!” Het feest wordt aangekondigd als de Maddox Soulparty. “Om aan te geven dat ook jonge mensen die van soul houden, van harte welkom zijn.”

Marjolein van Hoof

Kaartjes

Kaartjes kosten voor de reünie kosten 12.50 euro aan de deur en 10 euro in de voorverkoop (NL53 ABNA 0550 7246 72 t.n.v. Johan Mollen). Voor meer info: 06-53 75 55 09, maddoxreunie@onsbrabantnet.nl

‘Je zag alleen witte tanden en blonde haren’