Villa Balkwiel Parklaan 56 woonhuis Redele na het doortrekken van de Vestdijk. FOTO: Eindhoven in Beeld.
Villa Balkwiel Parklaan 56 woonhuis Redele na het doortrekken van de Vestdijk. FOTO: Eindhoven in Beeld. vergroot en bewerkt door Frans van Beers

Villa Balkwiel 2 in het Villapark

Historie

EINDHOVEN - Aan de Parklaan staan 2 met riet gedekte villa’s. Op Parklaan nummer 83 en Balkwiel op nummer 56.
De villa Balkwiel wordt op dit moment verbouwd en gerenoveerd, waarbij er een bijgebouw in de tuin wordt vergroot. Villa Balkwiel heette ooit Villa Stroohuis en was in 1916 in opdracht van sigarenkistenfabrikant F.J. van Dijck ontworpen en gebouwd door de beroemde Nederlandse architect, ontwerper, binnenhuisarchitect en graveur K.P.C. de Bazel, bekend van het bankgebouw van de Nederlandsche Handel Maatschappij – een voorganger van ABN-Amro -, thans Stadsarchief van Amsterdam, in de Vijzelstraat in Amsterdam. Het gebouw van het stadsarchief heet nu dan ook gebouw De Bazel. Architect De Bazel heeft meerdere monumentale panden neergezet in Eindhoven.
Villa Stroohuis werd verkocht aan de Eindhovense zeepfabrikant Redelé, wiens villa aan de Ten Hagestraat voor de verbreding van de Vestdijk afgebroken moest worden.
Deze villa uit de 19e eeuw heette Balkwiel. Redelé doopte villa Stroohuis om in Balkwiel.

Op de site van Eindhoven in Beeld zult U daarom de benamingen Balkwiel 1 en Balkwiel 2 en soms Balkwiel deux aantreffen. 

eindhoveninbeeld.com

EINDHOVEN IN BEELD