Safety Last (1923), met Harold Lloyd in de hoofdrol, is de hoofdfilm tijdens Slapstick Saturday. (Foto: Nederlands Silent Film Festival).
Safety Last (1923), met Harold Lloyd in de hoofdrol, is de hoofdfilm tijdens Slapstick Saturday. (Foto: Nederlands Silent Film Festival). (Foto: )

Derde Silent Film Festival aanstaande

  Cultuur

Pand P in Eindhoven maakt zich gereed voor de derde editie van het Nederlands Silent Film Festival. Oprichter Daan van den Hurk (32) zegt dat er een te negatief beeld is van 'stomme' films. Met de vertoningen (zwart-wit en kleur) tijdens het festival gaat hij de uitdaging aan dit beeld om te draaien. (Door Chrisje van Duivenboden)

EINDHOVEN - Traditioneel bij silent films is de live muziekbegeleiding. Van den Hurk is zelf filmpianist en één van de muzikanten tijdens het festival. "Na mijn afstuderen aan het conservatorium heb ik veel meer in het buitenland gespeeld dan in Nederland. Ik kwam erachter dat veel landen een Silent Film Festival hadden, maar wij nog niet", aldus Van den Hurk. Het grootste gedeelte van de tijd zullen de muzikanten improviseren. Ze zijn gespecialiseerd in het ter plekke bedenken en uitvoeren van gepaste filmmuziek.

De locatie van het festival, Pand P, wordt op de zaterdagavond ingeruild voor het Parktheater. De comedy's op 'Slapstick Saturday' zijn erg populair, dus een grotere zaal is geen overbodige luxe. "Veel mensen denken dat silent films nooit serieus zijn, dat er alleen maar geslagen en gevallen wordt. Niets is minder waar, er werden honderd jaar geleden al net zo'n grote, meeslepende verhalen verteld als in moderne producties. Natuurlijk laten we grappige slapsticks zien, daar wordt hard om gelachen. Maar we vertonen ook prachtige drama's, romantische komedies, sciencefiction en bijvoorbeeld een thriller die in Nederland is opgenomen", licht Van den Hurk toe.

"De filmmakers van toen hadden maar één middel om een verhaal te vertellen, en dat was beeld. Dat betekent dat de beelden heel expressief zijn en dus heel erg 'binnenkomen'. Met een bepaalde beweging of blik moest een soort suggestie van geluid worden gegeven. Dat maakt de films zo bijzonder", vertelt Van den Hurk gepassioneerd. Heel veel oude films zijn ook verloren gegaan, maar soms worden ze teruggevonden en hersteld, dan kunnen ze bijvoorbeeld op zo'n festival vertoond worden. Eigenlijk is het dus actueel wat we laten zien, deze restauraties zijn namelijk nu gaande in de silent filmwereld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden