Niels van Swaemen (links) en Kaspar van Leek vieren het 12,5-jarig samenzijn met een expositie.
Niels van Swaemen (links) en Kaspar van Leek vieren het 12,5-jarig samenzijn met een expositie. (Foto: )

Studio Giftig: 'FUSE is doen wat we het liefste doen'

  Cultuur

 De jaarlijkse Dutch Design Week is in volle gang. Op talloze plekken in de stad ontdek je bijzondere ontwerpen in allerlei disciplines. Nummer D14 op de route is de urban art-expositie FUSE van Niels van Swaemen en Kaspar van Leek. Het duo viert met deze tentoonstelling tevens het 12,5-jarige jubileum van hun samenwerking als Studio Giftig. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN - Werk van Niels van Swaemen en Kaspar van Leek is al op talloze plekken in de openbare ruimte te zien. Het kunstenaarsduo is immers bekend van hun (sur)realistische muurschilderingen. In Eindhoven kom je hun werk onder meer tegen in de Dommeltunnel, tegenover het Philips Stadion, op Strijp-S en aan de Nieuwe Emmasingel. "We hebben inderdaad al best veel gedaan. Successen hebben we eigenlijk nooit gevierd, terwijl we wel veel hebben bereikt. Het is gewoon veel te druk. We komen er niet aan toe, maar na 12,5 jaar vonden we het toch wel tijd om te doen wat we het liefste doen, eigen werk exposeren." Met FUSE gaat er dus een wens in vervulling.

"Zeker. Hoewel we aan het begin van onze carrière natuurlijk heel blij waren met de werken die we mochten maken." In het 'natekenen' van bestaande figuren zit voor Niels en Kaspar weinig uitdaging meer. "Het heeft ons gebracht waar we nu staan, maar we willen nergens meer aan vast zitten en voortaan maken wat we willen maken." In FUSE smelten kunstmatige ontwerpen samen tot nieuwe voorstellingen, zoals Gum Cage waarin een vogel verstrikt is geraakt in kauwgom. Deze verbinding biedt een nieuwe kijk op de actuele verhoudingen tussen mens en natuur. Bovendien toont het duo door de diversiteit aan werken hun eigen verscheidenheid.

De expositie is ingericht in het voormalige winkelpand van Design Daily's aan de Smalle Haven. De komende week werkt het duo ook nog live aan een installatie voor GLOW. "Dat doen we samen met Ivo Schoofs. Hij had een idee in zijn hoofd dat exact hetzelfde bleek als dat van ons. Binnen twee minuten was de samenwerking beklonken"

studiogiftig.nl/expo

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden