Van 500 bezoekers tijdens de eerste editie naar zo'n 9000 nu, kun je wel zegen dat het evenement een succes is. (Foto: Peter Tops - Topspotting).
Van 500 bezoekers tijdens de eerste editie naar zo'n 9000 nu, kun je wel zegen dat het evenement een succes is. (Foto: Peter Tops - Topspotting). (Foto: MAAS)

Ameezing Eindhoven: van 500 naar 9000 mensen

  Cultuur

Ieder jaar op de vrijdag na 18 september klinken er vanaf het Stadhuisplein vrolijke noten. Daar het in 2019 vijfenzeventig jaar geleden is dat Eindhoven werd bevrijd én dat het organiserende Lampegats Gemengd Mannenkoor voor de vijftiende keer op het plein staat, maakt deze editie van Ameezing Eindhoven extra bijzonder. (Door: Martina Roovers).

EINDHOVEN - Het weer is goed, de sfeer is goed. Het Lampegats Gemengd Mannenkoor (LGMK) heeft er zin in. Terwijl het Stadhuisplein langzaam volstroomt met bezoekers, zorgt een gelegenheidsorkest ervoor dat de stembanden alvast geoefend worden met bekende meezingers. Tussendoor smeert het publiek de keel met gerstenat, een wijntje of fris. Voor veel bezoekers is het een jaarlijkse traditie geworden. "Echt één van de leukste evenementen die ik ken", vindt Yvonne. Haar vriendinnenclub beaamt dat. "Ameezing is één groot feest. We genieten volop en zingen natuurlijk uit volle borst mee."

Verbroedering
Koorlid Hildegard Hick is er vanaf het begin bij. Ze herinnert zich de eerste editie nog goed. "Er was geen podium. We stonden op de trappen van het Stadhuis." Van vijfhonderd bezoekers tijdens de eerste editie naar zo'n negenduizend nu, kun je wel zegen dat het evenement een succes is. "Zeker", weet Stefan Schweren. Hij zingt inmiddels zijn achtste editie. "Ameezing verbroedert. Het publiek is gemêleerd. Er komen steeds meer jongeren. Iedereen zingt en swingt met elkaar." Hij noemt dat ook de kracht van Ameezing.

"Samen muziek maken zonder grenzen, dat verbindt." Ook voor het LGMK is Ameezing een feest. "Het draait niet om ons. We doen het samen, ondersteunen met publiek." Stefan vertelt over de keer dat ze Bohemian Rhapsody van Queen op de playlist hadden staan. "We spraken af om tijdens 'mammaaaaaa' niks te zingen. Wanneer dat negenduizend mensen dan wél doen, krijg je zó'n kippenvel. Zó gaaf."
Queen is ook dit jaar van de partij. Met de woorden 'tonight, I'm gonna have myself a real good time' is de aftrap van Ameezing 2019 een feit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden