Foto: Marjolein van Hoof
Column Loes van de Stadsgracht

Eveline

  Cultuur

Over mijn Lijk is een heftig televisieprogramma waarin jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn gevolgd worden. Men mag zichzelf voor het programma opgeven en dat deed de Eindhovense Eveline Koopmans. In 2014 werd zij op de voet gevolgd met camera's. Wat volgens de verwachtingen haar laatste levensjaar zou zijn, werd met financiële hulp van vrienden en familie, een topjaar.

Ze trouwde, ging maar liefst dertien keer op vakantie en gaf een groots afscheidsfeest. Eveline genoot intens van haar laatste levensdagen. Tegen de verwachtingen in overleed Eveline echter niet dat jaar en ook dat was iets wat voor haar best wel heftig was. Uiteindelijk nam de baarmoederhalskanker toch haar laatste levenskrachten weg en in 2016 overleed ze op 33-jarige leeftijd. Het feit echter dat ze in 2014 nog zoveel dingen kon realiseren, terwijl ze eigenlijk geen toekomst meer had, emotioneerde haar zeer.

Ze was dankbaar dat ze een deel van haar toekomstdromen alsnog had mogen beleven. Het was Eveline's wens dat dit geluk niet alleen haar mocht overkomen en zo ontstond het plan om geld in te zamelen om een aantal ernstig zieke kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen zodat ze, net als zij, hun ziekzijn even kunnen vergeten. Samen met haar moeder en vier vriendinnen is haar plan nu geslaagd. Deze week gaan 23 gezinnen met hun zieke kinderen die in het Catharinaziekenhuis behandeld worden, naar pretpark Toverland. Ook dit doel heeft Eveline bereikt en dat heeft mij geëmotioneerd.

Want hoe vanzelfsprekend vinden we het dat er weer een volgende dag is. Het is een mooie kreet en het zijn mooie voorspellingen: de jeugd heeft de toekomst. En de levensverwachting van kinderen die nu geboren worden, loopt tegen de 100 jaar. Er zullen altijd gezinnen of jongvolwassenen zijn die van de ene op de andere dag te horen krijgen dat er een sluipende moordenaar in hun leven is binnengedrongen. Dat er aan hun verwachtingen en dromen opeens een einddatum is geplakt en die toekomst en honderd jaar voor hen niet zijn weggelegd. Vooral kinderen wens je een zorgeloos leven toe, zonder nare medische onderzoeken en pijn. Daarom wil ik Eveline bij deze eren. Bedankt!

Meer berichten