Wim Tielemans, tot de verbeelding

  Cultuur

We staan aan de werkbank in de tuin van Wim Tielemans, 'autodidact' beeldend kunstenaar. "Na mijn pensionering zocht ik naar nieuwe invulling in mijn leven. Dat kwam al gauw uit bij beelden maken in steen of brons. Ik nam eerst beeldhouwlessen bij Henk Oddens in Son en leerde daar hakken in steen."

"Later volgde ik een cursus in brons bij Tjikkie Kreuger in Knegsel, waar ik leerde werken met de cire perdue-methode ofwel de verloren wasmethode. Twee jaar geleden kreeg ik de gelegenheid om zelf brons te gieten in atelier/werkplaats Beeldenstorm-Daglicht op het NRE terrein."

"Een unieke opleidingsplaats voor aankomende kunstenaars waar ik het gietproces zelfstandig mag voorbereiden. Het is een ingewikkeld proces: het wasmodel wordt eerst in een gips/klei massa gegoten, daarna gaat dit blok in een oven en wordt de was uitgestookt. Vervolgens kan het brons in de holle ruimte gegoten worden. Pas nadat ik het gegoten model uit die massa gehakt heb, kan het beeld afgewerkt worden."

"Dit betekent zagen, slijpen en als laatste het in een mooie kleur patineren. Mijn beelden weerspiegelen gevoelens om iets uit te drukken. Daar in de tuin staat bijvoorbeeld een beeld van marmer dat ik maakte toen onze dochter zwanger was. Ook maak ik graag figuratieve beelden in steen, brons of polyester. Mijn drijfveer is vooral het proces; hoe mijn kunstwerk ontstaat en groeit. Kunst, fotografie, cultuur of literatuur geeft een extra dimensie in het leven en ik kan daar van genieten. Ik kom ook graag in galeries en de bibliotheek."

Meer berichten