Yma Garay met haar dochter op schoot (Foto: Bas Gijselhart)
Yma Garay met haar dochter op schoot (Foto: Bas Gijselhart)

Yma Garay, tot de verbeelding

  Cultuur

Eindhovenaren en hun cultuurervaringen in de stad. Waar zijn ze door geraakt? Elke week een persoonlijk verhaal. Deze week Yma Garay.

EINDHOVEN - 'Samen met mijn dochter ga ik graag naar musea. Voor haar is alles nieuw. Waar ik zelf voorbij zou zijn gelopen, is voor haar een wonder waar ze zich over verbaast, we blijven dan samen staan en kijken ernaar. Ik kijk graag door haar pure bril mee en samen herontdekken we. Nog niet zo lang geleden zijn we naar het Van Abbemuseum geweest.

Met een peuter loop je daar toch anders doorheen. We hoeven niet alleen te kijken, er is genoeg voor haar om aan te raken en te doen'. Yma Garay, geboren en getogen in Eindhoven aan het woord. Moeder, docente aan de Fontys Academy for Creative Industries en werkt als freelance communicatie duizendpoot.

'Ik ga graag een mooi gebouw bekijken of naar een tentoonstelling. Kunst met een diepere laag raakt me. Een laag die je niet direct ziet en je daarom verrast. Een laag die je moet ontdekken en je aan het denken zet. Een mooi werk kan me aansporen zelf aan de slag te gaan, een nieuw pad in te slaan of het vast te leggen met mijn camera.'

'Wat ik zie en heb ervaren neem ik mee en draag ik over aan mijn studenten. Ik word vrolijk als ik weer iets nieuws heb mogen zien en heb mogen beleven. Vooral als ik mijn dag niet heb, zorgt het ervoor dat ik weer helemaal opvrolijk en alles er omheen even vergeet.

En als een nummer of werk een emotie versterkt en me ontroert, helpt het me soms ook met dingen verwerken. Omdat een artiest precies dat verwoordt of toont wat ik voel, maar ik het zelf nog niet zo goed onder woorden kon brengen of naar beeld kon vertalen.'

uitineindhoven.nl

Meer berichten