Wen van der Schaaf, artistiek directeur van Het Salon probeert een veilige plek te creëren waar je als vanzelfsprekend welkom bent. (foto: Bas Gijselhart)
Wen van der Schaaf, artistiek directeur van Het Salon probeert een veilige plek te creëren waar je als vanzelfsprekend welkom bent. (foto: Bas Gijselhart)

Wen van der Schaaf, tot de verbeelding

  Cultuur

Eindhovenaren en hun cultuurervaringen in de stad. Waar zijn ze door geraakt? Elke week een persoonlijk verhaal. Deze week Wen van der Schaaf.

EINDHOVEN - 'Salonners durven tegen de stroom van de hokjesgeest in te zwemmen, stellen zich juist open voor die andere mening, achtergrond of cultuur. Dat maakt me hoopvol.' Wen van der Schaaf, artistiek directeur van Het Salon probeert een veilige plek te creëren waar je als vanzelfsprekend welkom bent.

'Of je 20 of 80 jaar bent, aan het integreren in de Nederlandse samenleving of geboren in Aarle-Rixtel, je een drukke baan of een afstand tot de arbeidsmarkt hebt, je uiterst rechts of links stemt, je van carnaval houdt of van poëzie; Het Salon biedt een podium voor iedereen. Verschillen mogen er zijn.

Omdat er met een open houding naar elkaar gekeken wordt, zijn het juist de verschillen die ervoor zorgen dat er echte verbinding ontstaat.'

Filmproductie

'Wat mij raakt is het lef van mensen om zichzelf te zijn en ook die ander te waarderen om wie hij is. Een podiumproductie bij ons begint met niets anders dan een groep diverse mensen, die al dan niet eerder op een podium stonden. Er is geen thema, geen titel, er zijn geen rollen, we doen niet aan scripts. Als maker gaan we op zoek naar wat een speler eigen maakt en we schrijven een rol op zijn of haar lijf. Dat levert eigenaardige kunst op, met altijd een echt mens als basis.'

'Mijn inspiratie haal ik uit een bezoek aan de bakker en soms uit Het Nederlands Danstheater of bezoek aan Carte Blanche. De prachtige, schurende voorstellingen die zij maken in samenwerking met mensen met een verstandelijke beperking, vind ik heel bijzonder.'

https://www.thisiseindhoven.com/nl

Meer berichten