Dirigent Bart Partouns en voorzitter Geert Langhout voor studenten symfonieorkest Ensuite. FOTO: Bert Jansen
Dirigent Bart Partouns en voorzitter Geert Langhout voor studenten symfonieorkest Ensuite. FOTO: Bert Jansen

Muzikale ode aan 60 jaar James Bond

Cultuur

007, de bekendste geheime agent ter wereld, verschijnt 60 jaar geleden voor het eerst op het witte doek. Voor studenten symfonieorkest Ensuite reden een James Bond-concert te verzorgen met de meest iconische titelsongs en tunes. En in de pauze is er uiteraard Martini verkrijgbaar; ‘shaken, not stirred’…

EINDHOVEN - ‘Goldfinger’, ‘Diamonds Are Forever’, ‘For Your Eyes Only’, ‘Skyfall… Deze en vele andere James Bond-songs passeren zaterdag 3 december de revue tijdens het concert van Ensuite.

Geen moment

De studenten pakken het groots aan. In het Parktheater brengt het symfonieorkest 26 nummers ten gehore, met medewerking van een gelegenheidscombo en zangsolisten van diverse conservatoria.
De totstandkoming van dit concert, getiteld ‘Licence to Play’, heeft Ensuite mede te danken aan de Eindhovense componist Mark Hendriks. 10 jaar geleden, bij het 50-jarig jubileum van James Bond, maakte hij al arrangementen van de filmmuziek. Destijds voor een ander orkest, maar helaas ging dat concert niet door. Nu klopt hij aan bij Ensuite.
“Ik heb geen moment getwijfeld om ja te zeggen. Je moet weten dat ik de ultieme James Bond fan ben. Al van kleins af aan, omdat mijn vader de films keek. En de muziek heeft me altijd geboeid”, vertelt Bart Partouns (42), sinds 2014 dirigent van Ensuite.

Kans

“Voor mij duurde het even voordat ik de muziek echt ging waarderen. Als je wekelijks samen de arrangementen speelt, hoor je pas hoe goed het is”, vertelt Geert Langhout.
Deze 19-jarige TU/e student werktuigbouwkunde is sinds afgelopen september voorzitter van Ensuite. Hij meldde zich begin dit jaar aan bij het studentenorkest. “Ik speel nu zo’n 8 jaar contrabas. In Utrecht heb ik bij diverse orkesten gespeeld. Toen ik in Eindhoven ging studeren, viel dat stil. Na een paar maanden begon het weer te kriebelen en meldde ik me aan bij Ensuite.”
Daarin is Geert niet uniek. “Veel van onze leden hebben als kind muziekles gehad, maar speelden al een tijdje niet meer. Ensuite biedt studenten de kans om hun instrument weer op te pakken en samen muziek te maken. En voor een amateurorkest doen we dat behoorlijk goed.”

Nieuwe leden

Dirigent Bart beaamt dat: “Ensuite is een super enthousiast en ondernemend orkest. Ik vind het geweldig om met deze jonge mensen te werken. Het geeft heel veel voldoening. Tijdens de repetitie op woensdagavond werken ze hard en na afloop hebben we een gezellig samenzijn”
Geert: “De leden verschillen onderling best veel. Er zijn studenten van de universiteit, maar ook van Fontys en een paar van de Design Academy. We proberen meer onderwijsinstellingen én internationals erbij te betrekken.”

parktheater.nl

Marjolein van Hoof

De muziek heeft me altijd geboeid’