‘Stille’ films voor nu geweerd uit Pand P


<p>Beeld van de Amerikaanse film The Marriage Circle (1924), geregisseerd door Ernst Lubitsch.</p>

Beeld van de Amerikaanse film The Marriage Circle (1924), geregisseerd door Ernst Lubitsch.

(Foto: )

‘Stille’ films voor nu geweerd uit Pand P

  Cultuur

Het mag geen verrassing heten, maar de aanstaande editie van Silent Film Festival (NSFF) vindt online plaats. Van donderdag 7 tot en met zondag 10 januari 2021 dus geen fysiek evenement in Pand P, zoals eigenlijk gepland was.

EINDHOVEN - Omdat bezoekers tijdens deze coronacrisis niet welkom zijn, komt het festival naar het publiek toe. Via een livestream is het NSFF online te volgen en wordt er een rondgang door het Nederland van honderd jaar geleden gemaakt. Het festival vertoont jaarlijks de meest recente, opzienbarende, maar ook mooiste en grappigste (her)ontdekkingen uit de wereld van de ‘stille films’: films zonder muziek. Met beelden van de Nederlandse filmpionier Willy Mullens, die later Haghefilm oprichtte, wordt er ook een kijkje genomen in verschillende Nederlandse steden, waaronder Utrecht en Sittard.

Onverschilligheid
Het verhaal achter de silent film is vaak minstens zo interessant als de film zelf. Door de jaren heen zijn veel films verloren gegaan, door brand of onverschilligheid. Naar schatting bestaat slechts nog een kwart van alle ‘stomme’ en ‘stille’ geproduceerde films. Toch wordt er nog regelmatig materiaal herontdekt, teruggevonden en gerestaureerd. Hierbij ontdekken experts soms volledig vergeten acteurs en makers uit deze bijzondere tijd uit de filmgeschiedenis.

Samenwerking
Het filmfestival zal op donderdag worden geopend met programma vanuit een samenwerking met het beroemde Bristol Slapstick Festival. Op vrijdag, zaterdag en zondag programmeert de organisatie unieke films met onder andere herontdekte en gerestaureerde scenes, waarbij échte filmliefhebbers hun hart op kunnen haken. Daarnaast worden er ieder jaar ook voorstellingen en workshops gehouden voor scholen, waarbij leerlingen zelf aan de slag gaan met het maken van een korte silent film. Deze workshops hebben al plaatsgevonden, maar de vertoningen zullen vanwege de coronamaatregelen worden uitgesteld naar een later moment in 2021.

Alle films worden live muzikaal begeleid door internationaal gerenommeerde silent film musici, waaronder Daan van den Hurk, directeur van het Nederlands Silent Film Festival, en filmpianist en -componist Maud Nelissen. Meer informatie, zoals de ticketverkoop, is te vinden op: www.nsff.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden