<p>Piet Manders (links) overhandigt de collectie.&nbsp;</p>

Piet Manders (links) overhandigt de collectie. 

(Foto: )

Piet Manders schenkt textielcollectie

  Cultuur

Weverijmuseum ontvangt textielcollectie ‘Piet Manders’ uit Mierlo.

GELDROP - Piet Manders (1928 – 1986) werd geboren in Mierlo. Na de Rooms Katholieke Jongensschool volgde hij een tweejarige opleiding aan de Textiel-dagschool te Eindhoven, waar hij op 31 maart 1943 op veertienjarige leeftijd zijn diploma haalde. Daarna volgden meer opleidingen in de textiel (Helmond), werkte hij bij de N.V. J.A. Raymakers & Co Textielfabrieken en kreeg uiteindelijk een dienstverband bij de Textielfabriek Posterholt (L) waar hij heel veel stoffen en patronen heeft ontworpen en uitgewerkt.

Textielgezin
Piet Manders kwam uit een gezin waarvan iedereen in de textiel werkzaam was. Zijn vader werkte bij J.A. Raymakers in Helmond en zijn moeder als weefster in de katoenweverij van De Haes in Mierlo. Zijn drie zussen waren allen coupeuse. Zijn zus Maria Manders was de oprichtster van het huidige Lenssen-Manders Mode in Mierlo.

Dessinateur
Piet Manders was een ‘dessinateur’, dat wil zeggen dat hij stoffen en dessins ontwierp voor kleding en woningstoffering. Kleurrijk, vaak met een zilverkleurige zijde draad. Duidelijk herkenbaar, vaak met als inspiratiebron bloemen en planten. Stoffen die hun weg vonden naar Italië, Afrika, Engeland, Duitsland en Oostenrijk. Nederland was een bescheiden afnemer. De specialiteit van Piet Manders was het ontwerpen van dessins voor jacquard-stoffen van pure zijde en zijdeachtige hoofddoeken en folklorestoffen. Italië was de grootste afnemer van de zijden stoffen. De zijdeachtige hoofddoeken en folklorestoffen waren hoofdzakelijk bestemd voor Nigeria. Een aantal van de stoffenontwerpen van Piet Manders werden destijds verwerkt in de haute-couture collecties van de grote internationale modeontwerpers als Nina Ricci, Christian Dior en Yves Saint-Laurent.

Weverijmuseum
Het Weverijmuseum heeft deze unieke collectie als schenking gekregen van het voormalige zijdemuseum ‘World of Silk’; voorheen gevestigd in Meliskerke (Zeeland). Wij zijn bijzonder blij met deze aanwinst gezien het unieke karakter en de verbinding met deze regio (aldus Bert Vermeer, directie Weverijmuseum). Inmiddels is er contact geweest met de familie van Piet Manders (zijn neef en tevens eigenaar van de damesmodezaak Lenssen-Manders in Mierlo). Zij zijn bijzonder blij dat de collectie terug is in de omgeving waar Piet Manders is geboren en zijn jeugd doorbracht.

Tentoonstelling 
Vanzelfsprekend wil het Weverijmuseum de bijzondere collectie laten zien aan haar bezoekers en daarom wordt er begin 2021 een overzichtstentoonstelling ingericht. Vanzelfsprekend zal daar ook de familie van Piet Manders bij worden betrokken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden