Foto: Jessica Fotografie

Verbinding

  Column

Corona maakt dat lezingen en congressen digitaal worden georganiseerd. Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd om in Delft digitaal te spreken over de toekomst van de woningbouw in coronatijd. Zou de crisis zorgen voor een bouwstop, waardoor de problemen op de woningmarkt alleen maar groter worden?

Wat mij betreft is dat niet het geval. We moeten deze tijd juist zien als een kans om door te bouwen. Om betaalbaar te bouwen. Om groepen, die tot een half jaar geleden geen kans op de woningmarkt maakten, te helpen aan een dak boven hun hoofd.

Eenmaal terug in Eindhoven kreeg ik te maken met een heel andere situatie. Jongeren zouden in Tongelre gaan huishouden. Op internet gingen verschillende berichten rond waarin werd opgeroepen om in de avonduren met grof geschut te gaan rellen. Belachelijk gedrag, dat in de kiem gesmoord werd. Als je je verveelt, ga dan mensen helpen die het moeilijk hebben in coronatijd, in plaats van het leven nog lastiger te maken. En ook nog eens in de wijk waar ik geboren en getogen ben.

Qua onrust viel het gelukkig mee. Dat had alles te maken met knap werk van de politie. In deze tijden van etnisch profileren en steeds meer chagrijn van mensen door corona, wisten ze heel goed de onruststokers aan te pakken. Tegelijkertijd bleven ze benaderbaar voor buurtbewoners, waardoor ze de verbinding in stand hielden. Deze agenten lieten donderdag bewonderenswaardig werk zien.

Aan het einde van de dag was ik uitgeput. Het begon in Delft met vragen over de toekomst van de stad en het land, en sloeg aan het einde van de middag om naar de problemen in het hier en nu. In het optreden van de agenten vond ik voor mijzelf de inspiratie om die twee perspectieven met elkaar te combineren. De problemen van nu moeten we samen stevig aanpakken. Waarbij het de kunst is om de verbinding te houden met elkaar en met de toekomst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden