Foto:

Reset

  Column

‘En komen er tijden van veel tegenslag, dan zullen wij tonen wat vriendschap vermag. Eendracht maakt macht’. Belangrijke zinnen uit het clublied van PSV, die nu meer dan ooit gelden. 

Toch toont de coronacrisis aan dat deze uitgangspunten in de voetballerij geen navolg vinden. De UEFA, FIFA, KNVB, clubs en spelers denken momenteel allemaal aan het eigen belang. De bonden willen kost wat kost het lopende voetbalseizoen afmaken. De clubs zijn echter hopeloos verdeeld. De clubs met een goede stand op de ranglijst willen er de brui aan geven. De clubs in de middenmoot willen het liefst graag doorgaan met voetballen. Sommige spelers zijn bang om nu te gaan voetballen. Andere voetballers hebben lak aan alles en gaan gewoon op trapveldjes met een groep vrienden een balletje trappen. 

Uit alles blijkt dat het eigen belang prevaleert en dat is tekenend voor de voetballerij. Er zal echter een schokgolf gaan door het voetballandschap als deze situatie zich nog maanden gaat voortslepen. Miljarden euro’s zullen verdampen en dat betekent dat er een nivellering gaat plaatsvinden onder de clubs. Televisiegelden zullen worden beperkt, sponsors van clubs gaan de hand op de knip houden als zij deze crisis al überhaupt overleven. Dit betekent lagere transfersommen en salarissen voor voetballers en minder geld voor de voetbalmakelaars. Het is eigenlijk gewoon een grote reset voor de voetballerij. De tijden dat alles niet op kon, zijn nu echt voorbij. 

Clubs zullen hun financiële huishouding moeten aanpassen en de tering naar de nering moeten zetten. Wat dat betreft mag PSV van geluk spreken dat het Steven Bergwijn net op tijd voor een vermogen van de hand heeft gedaan. Deze euro’s zullen nog van pas gaan komen in het komende jaar. De focus zal nu extra gaan liggen op het zelf opleiden van spelers. De investeringen die de club heeft gedaan in de jeugdopleiding zullen nu nog meer gaan renderen. Hopelijk heeft de nieuwe coach begrip voor het feit dat de spelers die hij in gedachten heeft, nu niet worden gehaald. Hij zal het grotendeels met het bestaande spelersmateriaal moeten doen. De trainer kan zich nu echt gaan bewijzen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden